IT Architect Peter Pijpelink helpt Oekraïense vluchtelingen

12-04-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

IT Architect Peter Pijpelink helpt Oekraïense vluchtelingen

Peter Pijpelink, IT-architect werkzaam bij de rijksoverheid, heeft sinds enkele weken aan zeven dagen in de week haast niet meer genoeg. Naast zijn werk gaat al zijn tijd zitten in het werk voor de Poolse hulpopvang Caritas, waar de laatste weken vooral vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen.

Dit weekend
Peter: “Aankomend weekend rijd ik met mijn auto samen met de stichting teslawensrit.nl zelf weer naar Polen. We werken samen met de autoriteiten aldaar. Samen met vrijwilligers van een Nederlandse stichting rij ik met mijn elektrische auto met hulpgoederen naar Poznan. Daar zit een hulpopvang genaamd ‘Caritas’, waar ook vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen. Wie dat wil, kan eventueel met ons mee naar Nederland.”

Hulpgoederen
“We brengen de hulpgoederen die we hier in Nederland gedoneerd krijgen, en kopen lokaal in Polen eten en noodgoederen via financiële donaties. Dat doen we doelbewust, omdat het ten eerste veel goedkoper is daar en ten tweede we zo ook de lokale middenstand helpen.”

Luchtbrug
Peter rijdt vervolgens met mensen terug naar opvanglocaties in Nederland. “Een soort luchtbrug, dus. We krijgen de oplaadstroom gratis van Tesla en van andere laadpunten. Dit weekend brengen we voor de mensen die er aankomen de eerste levensbehoeften en rijden de mensen die er al zijn, veilig naar NL, naar een opvanglocatie of -gezin.” De stichting zorgt voor opvanggezinnen.
Op 5 april had Peter met zijn medevrijwilligers al 106 vrouwen, 101 kinderen, 5 mannen en 7 dieren naar Nederland kunnen brengen.

Donaties

Peter zoekt nu hulp. “We doen het allemaal gratis, maar met een donatie kunnen we gewoonweg meer. Een donatie maakt echt het verschil. We werken met een lijst met de meest gewenste hulpgoederen die we vanuit Nederland meebrengen, maar als er donaties zijn, dan besteden we die lokaal, in Poznan. Samen met de medewerkers van Caritas kopen we er eten en goederen. Vanuit onze stichting krijgen wij geen vergoedingen of iets dergelijks. Alles is vrijwilligerswerk.”

Meer weten?

Wil je meer weten over de achtergronden van dit initiatief of lezen over eerdere ritten naar Poznan? Kijk dan op www.teslawensrit.nl Wil je een donatie doen? Maak dan gebruik van deze Tikkie link

Terug naar nieuws overzicht