Redactie - 11 april 2022

Russische overheid dreigt met maatregelen tegen YouTube

Russische overheid dreigt met maatregelen tegen YouTube image

De Russische overheid stelt dat YouTube het kanaal Douma-TV van het Russische Parlement heeft geblokkeerd. Het Kremlin dreigt met maatregelen tegen het videoplatform.

Interfax meldt dat Google naar de westerse economische sancties en daaruit voortvloeiende handelsregels wijst als verklaring voor de blokkade. Vjatjeslav Volodin, voorzitter van de Doema, uit felle kritiek op deze sancties. Zo zijn eind maart het volledige Lagerhuis van het Russische parlement door de Verenigde Staten (VS) op de sanctielijst gezet in reactie op de Russische inval in Oekraïne.

Volodin stelt dat de VS hiermee de rechten van Russen schenden. De voorzitter van de Doema stelt dat de VS het alleenrecht willen op het verspreiden van informatie. Dit kan het Kremlin volgens Volodin niet toestaan. Een woordvoerder van de Russische overheid dreigt tegenover Interfax met maatregelen tegen YouTube. Om wat voor maatregelen het gaat is niet bekend gemaakt. Eerder werden andere online platforms in Rusland geblokkeerd, waaronder Facebook en Instagram.