Redactie - 12 april 2022

Europees Parlement stemt in met recht op reparatie

Europees Parlement stemt in met recht op reparatie image

Het Europees Parlement zet de neuzen in dezelfde richting om werk te maken van een 'recht op reparatie' van consumentenelektronica. Dat moet uitmonden in meer duurzame producten.

Het Europees Parlement pleit al meer dan tien jaar voor de verbetering van het recht van consumenten op herstelling van producten. Langzaam maar zeker lijkt zo'n Europees 'recht op reparatie' er nu toch aan te komen. De Europese Commissie heeft al aangekondigd dat zij in het derde kwartaal van 2022 een wetgevingsvoorstel over het recht op reparatie in overweging zal nemen. Het Europees Parlement heeft woensdag alvast een standpunt aangenomen voor dat voorstel, met 509 stemmen voor, 3 tegen en 13 onthoudingen.

Label over herstelbaarheid

De leden van het Europees Parlement zijn het erover eens dat een recht op reparatie betrekking moet hebben op de volledige levenscyclus van een product. Het moet ook rekening houden met het productontwerp, ethische productie, standaardisatie en consumenteninformatie, inclusief een label over de herstelbaarheid. Dat voorstel moet op die manier een efficiënter gebruik van grondstoffen bevorderen, afval verminderen en een langer gebruik van producten aanmoedigen. Een flinke stap richting duurzaamheid du.

Voor fabrikanten zitten er in het opkomende voorstel enkele opmerkelijke punten die misschien niet altijd evident zullen zijn. Wat digitale apparaten betreft, stellen de EP-leden bijvoorbeeld dat software-updates omkeerbaar moeten zijn. Heel wat smartphones en elektronica dringen je nu nog de meest recente updates op om ze te kunnen blijven gebruiken. Software-updates gaan ook niet mogen leiden tot verminderde prestaties: een duidelijke vingerwijzing naar smartphones. Updates zullen ook voor een minimale periode beschikbaar moeten zijn en consumenten zullen op het moment van aankoop ook volledig moeten worden geïnformeerd over de beschikbaarheid van updates.

'Opzettelijke veroudering wordt 'oneerlijke handelspraktijk''

Alle praktijken van fabrikanten die het recht op reparatie onnodig inperken of tot veroudering leiden, zouden - als het voorstel het haalt - ook als 'oneerlijke handelspraktijken' omschreven worden en dus wettelijk verboden worden. Denk dan aan het onnodig verlijmen van componenten in plaats van vastschroeven, maar ook aan voorgeprogrammeerde chips die de werking van een functie uitschakelen na verloop van tijd.

Wat willen de parlementariërs nog in het voorstel? Dat consumenten aangezet worden om te kiezen voor herstelling boven vervanging. De garantieperiodes zouden dan verlengd moeten worden en consumenten zouden ook een vervangend apparaat krijgen voor de duur van een reparatie. Nu zijn consumenten hun toestel vaak voor weken of zelfs maanden kwijt wanneer zij het voor herstelling binnenbrengen. Een 'reparatiescore' moet de consument voor aankoop ook duidelijk maken waar hij aan toe is.

In samenwerking met Data News