Redactie - 11 april 2022

Gartner: Wereldwijde IT-uitgaven groeien dit jaar met vier procent

Gartner: Wereldwijde IT-uitgaven groeien dit jaar met vier procent image

De wereldwijde IT-uitgaven groeien in 2022 naar verwachting tot 4,4 biljoen dollar, meldt marktonderzoeker Gartner. Dit komt neer op een stijging van 4% ten opzichte van 2021.

"Dit jaar blijkt een van de meest rumoerige jaren ooit te zijn voor CIO's", zegt John-David Lovelock, research vice president bij Gartner. “Geopolitieke ontwrichting, inflatie, valutaschommelingen en uitdagingen in de toeleveringsketen zijn enkele van de vele factoren die strijden om hun tijd en aandacht. Maar in tegenstelling tot wat we begin 2020 zagen, versnellen CIO's IT-investeringen omdat ze het belang van flexibiliteit en wendbaarheid erkennen bij het reageren op verstoring. "Als gevolg hiervan zullen de aankoop- en investeringsvoorkeuren gericht zijn op gebieden zoals analyse, cloud computing, naadloze klantervaringen en beveiliging."

Service providers verhogen prijzen

De gevolgen die inflatie de afgelopen twee jaar had op IT-hardware zoals mobiele apparaten en pc's neemt geleidelijk af en begint over te sijpelen naar software en diensten. Met het huidige gebrek aan IT-talent dat leidt tot concurrerendere salarissen, verhogen service providers hun prijzen. Dit draagt bij aan de uitgavengroei in deze segmenten tot 2022 en 2023. De software-uitgaven groeien naar verwachting met 9,8% tot $ 674,9 miljard in 2022 en IT diensten groeit naar verwachting met 6,8% tot $ 1,3 biljoen (zie tabel 1).

gartner-it-uitgaven-2022.png

Digitale transformatie is langetermijntrend

De groeiende omarming van bedrijfsapplicaties, infrastructuursoftware en beheerde services op de korte en lange termijn toont aan dat de verschuiving naar digitale transformatie geen slechts een- of tweejarige trend is, maar een systemische langetermijntrend. Infrastructuur as a Service (IaaS) ondersteunt bijvoorbeeld elk groot consumentgericht online aanbod en mobiele applicatie, goed voor een aanzienlijk deel van de bijna 10% groei in software-uitgaven in 2022.

Gartner verwacht dat digitale bedrijfsinitiatieven zoals ervaringsgerichte eindgebruikerservaring en optimalisatie van de toeleveringsketen de uitgaven voor bedrijfsapplicaties en infrastructuursoftware in 2023 tot dubbele cijfers gaan leiden.

Oekraïne niet van directe invloed op IT-uitgaven

De Russische invasie van Oekraïne heeft naar verwachting geen directe impact op de wereldwijde IT-uitgaven. Prijs- en looninflatie, verergerd door tekorten aan talent en andere onzekerheden over levering, kennen naar verwachting een grotere impact op de plannen van CIO's in 2022, maar vertragen de investeringen in technologie naar verwachting niet.
 
"CIO's verwachten dit jaar en volgend jaar het financiële en organisatorische vermogen te hebben om in sleuteltechnologieën te investeren", aldus Lovelock. “Sommige IT-uitgaven stonden begin 2022 stil vanwege de Omicron-variant en de daaropvolgende golven, maar zullen naar verwachting op korte termijn alsnog doorgang vinden."
 
“CIO's die hun oog gericht houden op belangrijke marktsignalen, zoals de verschuiving van analoge naar digitale business en van het kopen van IT naar het bouwen daarvan, en onderhandelen met hun leverancierspartners om aanhoudende risico's op zich te nemen, doen het naar verwachting op de lange termijn beter. Op dit moment worden alleen de meest fragiele bedrijven gedwongen om in 2022 en daarna over te gaan op een kostenbesparende aanpak.”

Verkoopcijfers geanalyseerd

Voor het onderzoek analyseerde Gartner de verkoopcijfers van ruim duizend leveranciers over het volledige scala aan IT-producten en -diensten. De marktonderzoeker gebruikte hierbij primaire onderzoekstechnieken, aangevuld met secundaire onderzoeksbronnen, om een uitgebreide database met marktomvanggegevens op te bouwen waarop de prognose kan worden gebaseerd.

Een meer gedetailleerde analyse van de vooruitzichten voor wereldwijde IT-uitgaven is beschikbaar in het Gartner-webinar "IT Spend Forecast, 1Q22 Update." Lees meer over de topprioriteiten voor CIO's in 2022 in het gratis Gartner e-book 2022 Leadership Vision for Chief Information Officers.

Gartners methodologie voor het voorspellen van IT-uitgaven is sterk afhankelijk van een grondige analyse van de verkopen door meer dan duizend leveranciers over het hele scala van IT-producten en -diensten. Gartner gebruikt primaire onderzoekstechnieken, aangevuld met secundaire onderzoeksbronnen, om een uitgebreide database met marktomvanggegevens op te bouwen waarop de prognose kan worden gebaseerd. Het meest recente onderzoek naar de prognose van IT-uitgaven is beschikbaar voor Gartner-klanten in "Gartner Market Databook, 1Q22 Update". Deze driemaandelijkse pagina met prognoses voor IT-uitgaven bevat links naar de nieuwste rapporten over IT-uitgaven, webinars, blogposts en persberichten.