Redactie - 11 april 2022

European Cybersecurity STARTup Award opent deuren

European Cybersecurity STARTup Award opent deuren image

Cyber dreigingen uit onder andere Rusland en China geven aanleiding voor de Europese Unie om meer soevereiniteit als het gaat om Cyber Security producten en een sterk ecosysteem rondom kennis, innovatie en Europese bedrijven. Om daaraan bij te dragen vond op 5 en 6 april in Den Haag de finale van de European Cybersecurity STARTup Award plaats. Een start-up matchmaking-evenement dat uitsluitend gericht is op digitale veiligheid. Finalist Passbolt is tot winnaar van de European Cybersecurity STARTup Award 2022 uitgeroepen.

Dit evenement was een samenwerking van de European Cyber Security Organisation (ECSO) met InnovationQuarter (IQ), Security Delta (HSD), The Hague Convention Bureau, TIIN Capital B.V. en Gemeente Den Haag. De voorrondes van de European Cybersecurity STARTup Award vonden eerder plaats in 6 EU landen. Tijdens de finale kwamen start-ups, mkb-bedrijven, cybersecurity-experts, investeerders en Europese topbeleidsmakers in Den Haag bijeen om de winnaar van deze prestigieuze prijs te selecteren.

Autonome Europese digitale soevereiniteit

Het krijgen van zichtbaarheid en investeringen, maar ook toegang tot een grotere Europese markt is vaak vrij lastig voor het mkb en start-ups binnen een gefragmenteerde Europese cyberbeveiligingsmarkt. Om dit te overwinnen, bewustzijn en zichtbaarheid van geavanceerde cybersecuritybedrijven op Europees en mondiaal niveau te vergroten is deze jaarlijkse award-competitie in het leven geroepen. De Cybersecurity STARTup Award-competitie belichaamt de Europese waarde van diversiteit en heeft tot doel een sterkere en autonome Europese digitale soevereiniteit op te bouwen door te investeren in de ruggengraat van de Europese economie: mkb en start-ups.

Het evenement werd in Den Haag gehouden omdat Nederland het hoogst gerangschikte EU-land is van de machtigste landen op de Cyberspace-ranglijst van secureworld.io en staat op de vijfde plaats. Den Haag is ook het belangrijkste knooppunt van cybersecurity in Europa met van Europol's European Cybercrime Centre, NATO Communications and Information Agency, de Nederlandse cybersecurity-, inlichtingen-en veiligheidsdiensten en een breed scala aan cybersecurity-bedrijven. Door de aanwezigheid van het veiligheidscluster Security Delta (HSD) heeft Den Haag ook een ecosysteem rond cybersecurity, met zo’n 275 publieke en private partners die samenwerken van de veiligheid van onze digitaliserende samenleving. De HSD Campus in Den Haag vormt de kern waarbij men elkaar ontmoet en samenkomt, en heeft aantrekkingskracht op bedrijven. Het ecosysteem is ontworpen om organisaties te faciliteren door toegang te bieden tot kennis, innovatie, talent, kapitaal en markt.

Ondertekening MoU tussen ECSO en Security Delta (HSD)

Samenwerking binnen Europa op het gebied van veiligheid wordt steeds essentiëler. Mede in het kader van Europese zelfstandigheid en recente conflicten en dreigingen. Het gezamenlijk organiseren van de ECSO STARtup Award Finals in Den Haag is dan ook een mooie gelegenheid om een nauwere samenwerking aan te kondigen tussen ECSO en Security Delta (HSD). Als Nederlands veiligheidscluster en Europese cybersecurityorganisatie liggen er kansen om elkaar zowel nationaal, bilateraal als Europa-breed wederzijds te versterken.

Met dit in gedachten hebben Luigi Rebuffi (Secretaris Generaal en oprichter ECSO) en Joris Den Bruinen (directeur HSD) op de tweede dag van het event een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend, waarmee ECSO en HSD wederzijds partner van elkaar worden. Dit houdt in dat de samenwerking vooral wordt gezocht op de gebieden communicatie (het dissemineren van activiteiten van Europese cyber-innovaties en activiteiten om de positie van Europa en haar innovatieve MKB te versterken), kapitaal (door innovators toegang te bieden tot investeerders en vice versa en gezamenlijk kijken hoe Europese financiering op het gebied van cyber kan worden geoptimaliseerd) en het ‘Cybersecurity Made in Europe’ label versterken door te onderzoeken of HSD de uitgevende instantie van dit label binnen Nederland kan worden.

“Samenwerking en partnerschap zit in het DNA van ECSO, dus we werken graag samen met het Nederlandse cybersecurity-ecosysteem. Dit is een belangrijk element in de visie van ECSO om een sterk cybersecurity-ecosysteem in Europa op te bouwen”, aldus ECSO-secretaris-generaal Luigi Rebuffi. “De ondertekening van het MoU tussen ECSO en Security Delta (HSD) toont aan dat er in de toekomst nog veel meer impactvolle samenwerkingen zullen komen”, concludeerde hij.

“Het ondertekenen van het MoU tussen ECSO en Security Delta (HSD) zal voor extra impact zorgen binnen de cybersecuritysector in Europa. Het opent niet alleen de deuren voor Nederlandse SMEs en startups, maar biedt ook kansen voor andere Europese cybersecurity bedrijven om voet aan de grond te krijgen in Nederland. Door met elkaar samen te werken in Europa, maken wij het gat van een gefragmenteerde cybersecuritymarkt steeds kleiner en zorgen wij ervoor dat we elkaar duurzaam blijven versterken.”, zegt Joris den Bruinen, directeur HSD (foto).