Wouter Hoeffnagel - 08 april 2022

Menselijke fout veroorzaakte recente storing bij AMS-IX

Menselijke fout veroorzaakte recente storing bij AMS-IX image

De recente storing bij AMS-IX is veroorzaakt door een menselijke fout. De fout werd gemaakt bij het uitvoeren van een netwerktest in een van de datacenters van AMS-IX.

Dit meldt AMS-IX aan Tweakers. De menselijke fout is gemaakt bij het uitvoeren van een zogeheten 'snaketest'. Hierbij wordt testverkeer via een nieuwe netwerkkaart langs alle poorten geleid. Een van deze poorten was tijdens de test van afgelopen maandag echter nog onderdeel van het productienetwerk. Dit veroorzaakte een loop op het netwerk van het internetknooppunt. Hierdoor ontstond een zogeheten 'broadcast storm', waarbij de netwerkkaart probeert alle apparaten op het netwerk aan te spreken.

Lus op het netwerk

Tegelijkertijd trok de netwerkkaart al het netwerkverkeer naar zich toe. Hierdoor ontstond een lus op het netwerk van AMS-IX. Driekwart van de BGP-sessies werden door de fout verstoord. Ook was een groot deel van het netwerk van AMS-IX tijdelijk offline. Klanten kregen te maken met netwerkonderbrekingen.

Bij de storing is geen hardware kapot gegaan, meldt AMS-IX. Het probleem kon snel worden opgelost door de poorten die problemen gaven uit te schakelen. Het internetknooppunt meldt zijn processen te gaan evalueren om de kans op herhaling te minimaliseren.