Wouter Hoeffnagel - 07 april 2022

Grote techbedrijven moeten toezicht op naleving DSA mogelijk zelf betalen

Grote techbedrijven moeten toezicht op naleving DSA mogelijk zelf betalen image

Grote techbedrijven moeten in de Europese Unie (EU) mogelijk zelf het toezicht op hun platforms gaan bekostigen. Hiervoor moeten zij tot 0,1 procent van hun winst afstaan.

Dit blijkt uit een document dat is ingezien door persbureau Reuters. De EU legt in de Digital Services Act (DSA) strengere regels op aan techbedrijven. Onder meer als het gaat om het verwijderen van berichten met ongewenste inhoud en de transparantie over de werking van algoritmes. Daarnaast verbiedt de DSA het verzamelen van informatie over gebruikers die betrekking heeft op hun seksuele geaardheid, politieke voorkeur of gezondheid.

Zelf handhaving financieren

Voor het handhaven van deze regels is handhaving nodig. De Europese Commissie wil dat grote techbedrijven dit toezicht zelf gaan betalen, blijkt uit het document dat Reuters inzag. "De commissies voor toezicht zullen niet meer bedragen dan 0,1 procent van de wereldwijde nettowinst van zeer grote online platforms (of grote zoekmachines) in het voorgaande jaar", citeert Reuters uit het document.

De Europese Commissie wil niet reageren op de berichtgeving van Reuters. Duidelijk is echter dat de DSA van toepassing is op techbedrijven met minimaal 45 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Dit zijn dan ook de partijen die zelf het toezicht het de naleving van de wet moeten betalen volgens het document. Voor non-profitorganisaties geldt een uitzondering.