Redactie - 06 april 2022

Rusland dreigt met Wikipedia-blokkade door informatie over oorlog Oekraïne

Rusland dreigt met Wikipedia-blokkade door informatie over oorlog Oekraïne image

Rusland wil dat Wikipedia bepaalde informatie over de oorlog in Oekraïne verwijderd. Indien de online encyclopedie niet aan dit bevel gehoor geeft, dreigen boetes en een blokkade.

De Russische mediatoezichthouder Roskomnadzor eist dat Wikipedia informatie die het als 'onjuist' omschrijft verwijderd. Het gaat daarbij volgens de organisatie achter Wikipedia onder meer om pagina's over de Slag om Kiev, oorlogsmisdaden tijdens de Russische invasie van Oekraïne, het beschieten van een ziekenhuis in Mariupol, de vernietiging van het theater in Mariupol en het bloedbad in Boetsja, melden diverse media.

'Illegale informatie'

Roskomnadzor stelt dat de informatie onjuist is en spreekt van illegale informatie. Het eist dat Wikipedia de informatie verwijderd. Indien de website hieraan geen gehoor geeft kan het een boete opgelegd krijgen van maximaal 4 miljoen roebel, wat omgerekend ongeveer 45.000 euro is. Ook dreigt Roskomnadzor Wikipedia te blokkeren.

Het is niet de eerste keer dat Roskomnadzor van Wikipedia eist dat bepaalde informatie wordt verwijderd. Begin maart eiste de toezichthouder eveneens dat Wikipedia het conflict in Oekraïne geen oorlog of invasie noemt. Wikipedia gaf hieraan geen gehoor, maar wees Russische gebruikers juist op de noodzaak alternatieve manieren te vinden om Wikipedia in Rusland te kunnen blijven gebruiken.