Wouter Hoeffnagel - 06 april 2022

F5 helpt service providers bij versnellen van uitrol 5G

F5 helpt service providers bij versnellen van uitrol 5G image

F5 introduceert een nieuwe serie BIG-IP Next cloud-native netwerkfuncties (CNF's). De functies helpen service providers  de uitrol van 5G te versnellen, hun netwerken beter te beschermen en te voorzien van nieuwe services. De netwerkfuncties stellen providers in staat verschillende activiteiten te automatiseren, moderne architecturen in te richten en de eigendomskosten (TCO) te verlagen.

Wereldwijd bouwen service providers aan standalone 5G-netwerken die een service-based architectuur vereisen. Cloud-native architecturen bieden hierbij operationele voordelen, en CNF’s zijn hierbij de bouwstenen van zo’n architectuur. Rakuten Symphony biedt in samenwerking met F5 de nieuwe CNF's als eerste aan via de Rakuten Symphony’s Symworld marketplace. Ze worden ook door Rakuten Mobile in het Japanse 5G netwerk verwerkt.

Nieuwe architectuur

F5's bestaande security- en traffic management-functies hebben een nieuwe architectuur gekregen; de nieuwe BIG-IP Next CNF's zijn gebaseerd op deze nieuwe versies. Ze zijn vanaf de basis ontwikkeld om cloud-native te zijn en zullen uiteindelijk zowel cloud- als platform-agnostisch zijn. Hierdoor komt het uitgebreide assortiment mogelijkheden en functionaliteiten beschikbaar via de nieuwe CNF-producten om klanten te helpen de uitrol van 5G te versnellen en te beveiligen.

Tareq Amin, CEO van Rakuten Symphony, Inc: "F5 is een belangrijke partner geweest in Rakuten's stappen om een mobiele operator te worden. We hebben vele jaren actief samengewerkt aan wat er moet veranderen in de industrie en ik ben meer dan verheugd te kunnen aankondigen dat de nieuw ontwikkelde producten van F5 zullen worden ingezet door Rakuten Mobile en aangeboden via Symworld. In deze tijd is het niet acceptabel dat de levering van software ingewikkeld en omslachtig is in de telecom-industrie, terwijl dit elders in andere industrieën niet zo is. De eenvoud die door deze samenwerking wordt geleverd zal snellere implementatie, meer participatie en meer innovatie in de industrie mogelijk maken."

Eerste CNF’s

Er wordt een breed scala aan CNF's uitgerold, te beginnen met BIG-IP Next Edge Firewall CNF. Deze maakt gebruik van de firewall-, DDoS-, en IPS-technologie van de F5 BIG-IP Advanced Firewall Manager (AFM). Het applicatiegerichte ontwerp beschermt effectief tegen gerichte aanvallen op de netwerkinfrastructuur.

De BIG-IP Next Policy Enforcer CNF ondersteunt verschillende policy- en traffic management use cases van de F5 BIG-IP Policy Enforcement Manager (PEM). De combinatie van policy enforcer tools - zoals classificatie van netwerkverkeer, TCP-optimalisatie en klantspecifieke policies - zorgt voor betere prestaties, een verbeterde ervaring van klanten, hogere gemiddelde inkomsten per gebruiker en lagere eigendomskosten.

BIG-IP Next CGNAT CNF gebruikt vertaaltechnologie om IPv6-migratie te vergemakkelijken en de schaalbaarheid van het netwerk te verbeteren met IPv4-adresbeheer. BIG-IP Next DNS CNF ondersteunt DNS caching en vermindert de latentie tot 80 procent.

Veeleisende omgevingen versterken

Ahmed Guetari, VP of Products for Service Providers bij F5: "De eerste van de nieuwe F5 CNF's zijn gericht op security om veeleisende omgevingen te versterken en te optimaliseren. Deze omgevingen hebben flexibele toewijzing van resources nodig hebben om schaalbaar, geautomatiseerd, dynamisch en beter beheersbaar te zijn. We verkleinen de software-footprint en maken horizontale schaalbaarheid mogelijk die direct kan worden aangestuurd door Kubernetes. We maken die horizontale schaalbaarheid ook robuuster."

Directe use cases voor de nieuwe F5 CNF's zijn onder meer het ondersteunen van telco-netwerkfuncties voor zowel 4G als 5G, IT-workloads en managed services (cloud-native CaaS/PaaS, vRAN, 5G Core (NSA en SA)), S/Gi-LAN/N6-consolidatie, en security op de rand van het netwerk. "Onze nieuwe CNF-oplossingen ondersteunen ook use cases voor providers van vaste telefonie en kabeldiensten die datacenters implementeren en multi-access edge compute-oplossingen adopteren. Grote technologiebedrijven en ondernemingen die op een veilige manier omzetgenererende apps willen inzetten in een microservices-architectuur op Kubernetes, zullen hier ook van profiteren", voegt Guetari toe.