Redactie - 06 april 2022

SingleStore biedt een universeel storage platform

SingleStore biedt een universeel storage platform image

SingleStore, voorheen bekend als MemSQL, is een startup (zelf hebben ze het meer over een scale up) gevestigd in San Francisco die een in-memory database ontwikkeld heeft, welke het beste van twee werelden combineert. Er is een in-memory opslag, verwijzend naar MemSQL. De tweede laag wordt gevormd door lokale opslag of cloud storage, dit is de overloop van het cachegeheugen.

SingleStore voegt krachtige reken- en opslagfaciliteiten toe aan zijn database. Het resultaat is dat beide onafhankelijk kunnen worden geschaald, waarbij gegevensbestanden in een constante back-up naar S3 worden bewaard. Dit betekent dat herstel naar elk tijdstip mogelijk is en de behoefte aan ETL-routines (Extract, Transform Load) wordt geƫlimineerd.

De SingleStore is een gedistribueerde, relationele SQL-database, oorspronkelijk bekend als MemSQL. Hij kan zowel transactie- als analytische workloads aan. Het product is beschikbaar op locatie (on-prem) en in de publieke cloud.

Samenvattend stelt de CMO van SingleStore, Suresh Sathyamurthy (foto): "SingleStore biedt 's werelds enige high performance, hybride multi-clouddatabase die analytische en transactionele workloads verenigt. We hebben een nieuwe categorie gecreƫerd die de toekomst van databases en dataplatforms zal bepalen."

Het bedrijf zegt dat ontwikkelaars geen tijd hoeven te besteden aan het extraheren, transformeren en laden (ETL) naar een datawarehouse, om aldaar analyses uit te voeren. Een uniform platform zorgt er ook voor dat query's sneller worden uitgevoerd en vermindert de complexiteit.

In feite zegt SingleStore dat klanten geen separate datawarehouses nodig hebben. Het uitgangspunt is dat analyses uitgevoerd kunnen worden in de transactie- en andere brongegevens. De keuze is dus helder: vergeet de ETL-routines, alsof ze van een andere planeetkomen. "SingleStore komt als een SaaS-toepassing en wordt al gebruikt door zeer grote spelers zoals Uber en Airbnb. Beide bedrijven tonen aan dat het concept van de digitale economie werkt. Ze hebben geen eigen assets nodig om geld te verdienen. Ze koppelen enkel assets van anderen vanuit de database aan transacties."

Door: Hans Steeman