Redactie - 31 maart 2022

Elke dag zou World Backup Day moeten zijn!

Elke dag zou World Backup Day moeten zijn! image

CXO-onderzoek van Veeam heeft uitgewezen dat 86% van de EMEA-organisaties een zogenaamde ‘protection gap’ heeft tussen de hoeveelheid gegevens die ze zich kunnen veroorloven te verliezen en hoe vaak IT-systemen worden beschermd. Dit is in de afgelopen 12 maanden met 14% gestegen en geeft aan dat, hoewel de waarde van gegevens blijft toenemen, de uitdagingen bij het beschermen van gegevens ook toenemen.

World Backup Day 2022 herinnert ons er nog eens aan dat, aangezien zowel het landschap van cyberbedreigingen als de complexiteit van de IT-omgeving blijven toenemen, de behoefte aan robuuste maatregelen voor gegevensbescherming belangrijker is dan ooit. Een solide back-up-, replicatie- en herstelplan is een belangrijk onderdeel van elke moderne gegevensbeschermingsstrategie die de bedrijfscontinuïteit en het vermogen om onmiddellijk actie te ondernemen garandeert.

Waarom back-up belangrijk is

Volgens het Veeam Data Protection Trends Report 2022 heeft bijna elke organisatie te maken met onverwachte storingen. Er zijn veel incidenten die tot downtime kunnen leiden. Bij EMEA-bedrijven worden deze vaak veroorzaakt door uitval van infrastructuur of netwerken, serverhardwarestoringen en fouten in toepassingssoftware. Bovendien verergeren ransomware en andere cyberdreigingen de situatie: 51% van de EMEA-organisaties heeft in de afgelopen 12 maanden te maken gehad met uitval door een cyberaanval.

Back-up best practice: Simpel gezegd, alle gegevens waarvan geen back-up is gemaakt, kunnen bij een storing voor altijd verloren gaan. Hoewel het dreigingslandschap ontmoedigend is, is de algemene vuistregel voor een robuuste strategie voor moderne gegevensbescherming consistent. Ongeacht hoe gegevens worden aangetast, of het nu gaat om hardware- of stroomstoringen, onbedoelde verwijdering of cyberaanvallen, als ze zijn beschermd in overeenstemming met de 3-2-1-1-0-back-upregel van Veeam, kunt u ze terug krijgen. Er moeten altijd ten minste drie kopieën van belangrijke gegevens zijn, op ten minste twee verschillende soorten media, ten minste één offsite en één als onveranderlijke kopie offline, en tot slot, zonder niet-geverifieerde back-ups of back-ups die met fouten worden voltooid.

Ransomware is een nieuwe norm

Er is nog steeds de perceptie dat ransomware toevallig een groep ongelukkigen treft, maar dit is niet het geval. De meerderheid (71%) van de EMEA-organisaties heeft de afgelopen 12 maanden te maken gehad met ransomware-aanvallen. Gezien de onvermijdelijke aard van cyberaanvallen zoals ransomware, is het van het grootste belang dat bedrijven kunnen herstellen. Volgens het onderzoek van Veeam is echter meer dan een op de drie (36%) organisaties niet in staat om gegevens te herstellen na een ransomware-aanval. Daardoor hebben we nu de situatie dat het niet meer de vraag is of bedrijven te maken hebben met ransomware-incidenten, maar wanneer. Er zijn nog steeds veel te veel organisaties die de verloren gegevens niet kunnen herstellen.

Cybersecurity best practice: er zijn drie elementen die de ultieme strategie vormen om gegevens tegen ransomware te beschermen. De eerste verdedigingslinie is het gebruik van onderwijs om een menselijke firewall te bouwen. Bereid uw medewerkers voor met de digitale hygiëne-tools en kennis die nodig zijn, zodat ze niet vallen voor enkele van de oudste trucs uit het cybercrime-boek, zoals phishing. Zorg ervoor dat dit een integraal onderdeel is van uw bedrijfsvoering. De tweede is de uitvoering. Implementeer de 3-2-1-1-0 back-upregel; investeer in solide Disaster Recovery-voorzieningen in overeenstemming met uw gedefinieerde RPO's en RTO's; zorg ervoor dat u gegevens op alle platforms hebt beschermd, inclusief fysiek, virtueel, cloud, SaaS en Kubernetes. Eindelijk, het is sanering. Als uw awareness- en implementatiestrategieën falen, betaal dan geen losgeld. Uw enige serieuze optie is om gegevens te herstellen.

Maak uw investering in gegevensbescherming toekomstbestendig

De mogelijkheid om workloads van het ene platform naar het andere te verplaatsen, inclusief fysiek, virtueel en cloud-gehost, stelt organisaties in staat vooruitgang te boeken met digitale transformatie-initiatieven en verouderde back-uptools buiten gebruik te stellen. Maar niet ten koste van de IT-veerkracht. Veeam biedt zowel cloudgebaseerde gegevensbescherming als bescherming van door de cloud gehoste workloads zoals SaaS en containers, met volledige back-up en herstel, noodherstel, applicatiemobiliteit en ransomware-bescherming. Het is essentieel voor besluitvormers om te begrijpen dat gegevens de levensader van hun bedrijf zijn en dat een investering in moderne gegevensbescherming een investering in hun toekomst is.

Door: Ronald Ooms (foto), Vice President EMEA BACH bij Veeam