Oliver Cronk benadrukt belang van back-ups

31-03-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Oliver Cronk benadrukt belang van back-ups

Het is vandaag World Backup Day. Op deze dag staat het back-uppen en beter beschermen van data centraal. Oliver Cronk, Chief Architect EMEA bij Tanium, over World Backup Day, benadrukt het belang van back-ups, die helaas nog lang niet altijd (goed) worden uitgevoerd.

“World Backup Day is een initiatief dat serieus genomen moet worden, want ik zie nog altijd veel gevallen waarin back-ups niet of niet goed worden uitgevoerd. Mijn ervaring is dat ongeveer 80% van de organisaties geen back-up van hun gegevens heeft gemaakt of dit niet regelmatig genoeg doet. Dit is zorgwekkend, want als deze bedrijven te maken krijgen met een datalek, kan de impact enorm zijn. Back-ups zijn vaak de laatste verdedigingslinie tegen cyberaanvallen, als u systemen niet kunt herstellen, bieden back-ups een cruciale reddingslijn", zegt Oliver Cronk, Chief Architect EMEA bij Tanium, over World Backup Day,

Kosten

"De belangrijkste reden die ik zie voor het negeren van back-upprogramma's zijn de kosten. Er zijn financiële en personele middelen nodig om regelmatige, uitgebreide back-ups te maken en soms zullen IT-leiders ervoor kiezen om deze middelen op andere gebieden te concentreren. De cruciale taken waarvoor deze investering nodig is, zijn onder meer identificeren waar de meest kritieke gegevens zijn opgeslagen en ervoor zorgen dat deze altijd worden opgenomen in back-ups. Daarnaast is het belangrijk dat back-upgegevens regelmatig worden getest om te controleren of deze zonder problemen volledig toegankelijk zijn. Ik zie dat deze tests zelden worden uitgevoerd, dus het is moet zeker verbeterd worden."

Cronk: "Een andere reden waarom back-ups over het hoofd kunnen worden gezien, is de misvatting dat het puur een datacenterprobleem is. Back-ups moeten echter worden behandeld als onderdeel van een beveiligingsstrategie. Elke organisatie zou een initiatief moeten hebben om de cyberhygiëne te verbeteren en in stand te houden, back-up zou daar in mijn ogen onderdeel van moeten zijn. De overgrote meerderheid van de datalekken die ik zie, begint namelijk met een vermijdbaar incident dat een verbeterd niveau van cyberhygiëne kan helpen voorkomen. Zelfs als een netwerk toch wordt gecompromitteerd, kan een goed niveau van cyberhygiëne helpen de impact te minimaliseren. Als een ransomware-aanval bijvoorbeeld de gegevens van een organisatie versleutelt, staat deze in een veel sterkere positie als er een back-up van die gegevens is gemaakt."

Belangrijke vragen stellen

"Mijn advies is om World Backup Day te gebruiken als een kans om belangrijke vragen te stellen zoals; wordt er bij een datalek een back-up gemaakt van al uw kritieke data en heeft u gecontroleerd of deze eenvoudig toegankelijk zijn? Nemen we back-ups op als onderdeel van onze inspanningen op het gebied van cyberhygiëne en in onze beveiligingsstrategie? Als IT-teams het belang van back-ups begrijpen en er verantwoordelijkheid voor nemen, kunnen ze voorkomen dat de reputatie van de organisatie ernstig wordt geschaad en een grote som geld verloren gaat.”

Terug naar nieuws overzicht