Ransomware is een dure grap

31-03-2022 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Ransomware is een dure grap

Volgens het 2022 Ransomware Threat Report van Unit 42, de onderzoeksgroep van Palo Alto Networks, bereikten ransomware-betalingen nieuwe records in 2021. De gemiddelde vraag om losgeld in ransomware-zaken, waar de beveiligingsadviseurs van Palo Alto Networks Unit 42 aan werkten, steeg in 2021 met 144% naar 2,2 miljoen dollar.

De gemiddelde uitbetaling steeg met 78% naar 541.010 dollar. Tegelijk wendden cybercriminelen zich steeds vaker tot Dark Web ‘leksites’ waar ze slachtoffers onder druk zetten om te betalen door te dreigen met het vrijgeven van gevoelige data.

"In 2021 verstoorden ransomware-aanvallen de dagelijkse activiteiten die mensen over de hele wereld als vanzelfsprekend beschouwen - van de dagelijkse boodschappen doen en onze auto’s bijtanken met benzine tot het bellen van 112 bij een noodgeval en het verkrijgen van medische zorg", zegt Jen Miller-Osborn, adjunct-directeur Unit 42 Threat Intelligence.

Hieronder een aantal belangrijke bevindingen uit het onderzoek van Unit 42:

Er wordt steeds meer gevoelige data gelekt: Volgens de analyse van Unit 42 steeg het aantal slachtoffers van wie de data op leksites werd geplaatst in 2021 met 85%, wat 2.566 organisaties. 31% van deze slachtoffers bevond zich in Europa. De meest getroffen verticale sectoren waren professionele en juridische dienstverlening, bouw, groothandel en detailhandel, gezondheidszorg en productie.
In 2021 zijn er 36 nieuwe ransomware-bendes bijgekomen.
Ranwsomware-groep ‘Conti’ was verantwoordelijk voor de meeste ransomware-aanvallen: deze groep was bij meer dan 1 op de 5 ransomware-zaken betrokken die in 2021 werden behandeld door Unit 42-consultants. Conti was ook de groep die het meest informatie van hun slachtoffers deelde op de Dark Web-leksite van de groep. De namen van 511 organisaties werden vrijgegeven door Conti.
Ransomware-groepen investeerden in nieuwe tools die het makkelijker maken om zero-day-kwetsbaarheden uit te buiten.

Terug naar nieuws overzicht
Security