Wouter Hoeffnagel - 21 maart 2022

ASML verwacht grote vraag aan chipmachines niet te kunnen bijbenen

ASML verwacht grote vraag aan chipmachines niet te kunnen bijbenen image

Fabrikant van chipmachines ASML verwacht de toegenomen vraag vanuit chipfabrikanten niet te kunnen bijbenen. De komende een tot twee jaar leidt dit tot problemen, verwacht topman Peter Wennink.

Wennink uit zijn zorgen in een interview met de Financial Times. Wereldwijd is al langere tijd een groot tekort aan chips, iets waarvan allerlei sectoren hinder ondervinden. Een flink aantal chipbedrijven investeert daarom in het uitbreiden van zijn productiecapaciteit. Hiervoor zijn chipmachines nodig, waarvan ASML een belangrijke fabrikant is.

Dominante speler

ASML verwacht echter de komende jaar tot twee jaar nog niet te kunnen voldoen aan de toegenomen vraag vanuit chipfabrikanten. Een flink probleem, aangezien ASML een dominante speler is op de markt voor chipmachines. Zo heeft het bedrijf een monopolie op EUV-machines voor geavanceerde chips. Dit kan de groei van de chipsector remmen en het tekort aan chips verlengen.

Het Nederlandse bedrijf verwacht de komende tijd wel meer chipmachines te verschepen naar klanten. Dit is naar verwachting echter niet voldoende om aan de vraag te voldoen. ASML verhoogt zijn productiecapaciteit met 50% met het oog op de toegenomen vraag. De uitrol van deze extra capaciteit neemt echter tijd in beslag.