TekkieWorden Week groeit uit tot een landelijk initiatief

16-03-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

TekkieWorden Week groeit uit tot een landelijk initiatief

Van 21 tot 25 maart organiseert TekkieWorden.nl, ‘s Nederlands grootste gids naar werken en studeren in IT, de ‘Nationale TekkieWorden Week’. Onderwijsinstellingen en bedrijven uit alle provincies van Nederland organiseren samen 65 online, gratis toegankelijke, IT-proeflessen en oriëntatie workshops. De landelijke opschaling legt de nadruk op het activeren van omscholers vanuit een baan. De organisatie wil zo 10.000 extra IT'ers beschikbaar maken, door hen te begeleiden in het oriënteren op IT-opleidingen & -banen.

Het almaar oplopend tekort aan IT-talent, vormt een belangrijke reden om het sinds 2019 bestaande initiatief ‘TekkieWorden Week’ op te schalen tot landelijk initiatief. Begonnen als samenwerking tussen Metropoolregio Amsterdam, StartupAmsterdam en TekkieWorden, zijn inmiddels de gemeenten Almere, Amsterdam, Utrecht en de Utrecht Tech Community, Rotterdam en ITx Campus Rotterdam, Eindhoven, Groningen, Den Haag, en Heerlen aangesloten. Lokale IT-opleiders en tech bedrijven doen mee zoals Novi Hogeschool, Techgrounds, en Codam, samen met bedrijven als TomTom en Coolblue.

“In vorige jaren was de TekkieWorden Week al een activatie voor scholieren, studenten en werkzoekenden om te kiezen voor een carrière in IT. Met deze editie gaan we niet alleen landelijk, maar richten we ons ook op de groep van omscholers die al een baan hebben. Vaak zijn ze niet in de gelegenheid om zich te oriënteren welke IT-opleiding en baan bij hen past. Speciaal voor deze groep hebben we diverse sessies en presenteren we de webinar-variant van de IT loopbaan training PathWays.”, aldus Ilona Walstra, projectleider Nationale TekkieWorden Week.

Gratis oriënteren op IT met ‘PathWays’ en STAP
Met tijdsgebrek als nummer één obstakel in oriëntatie naar een opleiding of baan in IT, maakt TekkieWorden met ‘PathWays 2.0’ het nu mogelijk om ook naast een bestaande baan een volledig gratis IT-oriëntatietraject te doorlopen. ‘PathWays’ bestaat uit korte IT modules en opdrachten die deelnemers zelf kunnen doen, in hun eigen tijd, ondersteunt door een ‘peer group’ en ‘learning coach’, vanuit het STAP-budget voor scholing en ontwikkeling. TekkieWorden beoogt met deze hybride variant van het reguliere PathWays programma een nog grotere groep van verborgen talent naar de IT-arbeidsmarkt te activeren in een poging de tekorten terug te dringen.

“In ongeveer 10 uur per week, gedurende een periode van zes weken, krijgen deelnemers inzicht in hoe hun IT-loopbaan eruit kan zien en welke opleidingen en banen daarin passen. Vervolgens worden deelnemers direct gematcht aan een IT-opleiding met baangarantie, of direct aan een werkgever”, aldus Joca Doorn van PathWays.

PathWays deelnemer Leroy Verburg maakte de overstap met behulp van PathWays Hybrid: “Door COVID kreeg ik de tijd en ruimte om mij te oriënteren op een carrière in de IT. Gelukkig was er PathWays waardoor ik ervaarde welke IT richting bij mij paste. Tof dat er nu ook een 2.0 versie is met werkende omscholers de kans geeft om een carrière switch naar IT te maken.”

Eén week met alle carrièrekansen in tech en IT in Nederland
De 65 online, gratis toegankelijke, proeflessen, bedrijfsbezoeken en oriëntatie- en infosessies worden georganiseerd door de deelnemende partners: AG Connect, Capgemini, Codam, Code Café, CodeGorilla, Codaisseur, Computrain, Coolblue, Cyber7, Deloitte Digital, Dutch Datacenter Association, Endeavour, GMI Designschool, gracious, Humanoids, ICT Fieldlab, Interxion, Iron Mountain, Ironhack, ITPH Academy, ICCU (Novi Hogeschool, ROC Midden Nederland en Hogeschool Utrecht), JobOn, HackYourFuture, Interxion, Manpower Group (Experis IT-academy), Make IT work, MasterForce, mboRijnland, Nextview Consulting, Q42, Qiss IT, Social Brothers, Synechron, Techionista, TechMeUp, TomTom, UtrechtInc, Vancis, Winc Academy, Worldline en the Young Digitals. Zij laten wederom zien hoe veelzijdig IT-banen zijn, en welke carrièrekansen er zijn in IT-banen. Het afsluitende evenement en de de lancering van PathWays 2.0 vindt plaats 25 maart, om 3 uur in Almere, MBO College Almere.

Terug naar nieuws overzicht