Is werknemers uitbetalen in Bitcoin de toekomst?

15-03-2022
Deel dit artikel:

Is werknemers uitbetalen in Bitcoin de toekomst?

De dag van de maand waarop je je salaris ontvangt is weer aangebroken. Tegenwoordig krijg je dit nog in euro’s op je rekening uitbetaald, maar wist je dat dit ook anders kan? Het is ook mogelijk om je salaris in de vorm van Bitcoins te krijgen. Maar waarom zou je dit willen en kan dit zomaar?

Waarom Bitcoins uitbetalen aan werknemers?

We laten eerst zien wat de voordelen zijn vanuit het perspectief van de ondernemer. Om je werknemers uit te betalen in Bitcoin, moet je zelf ook Bitcoin kopen. Als ondernemer wil je je natuurlijk onderscheiden van de rest. Bitcoins als salaris aanbieden past goed bij een jonge, dynamische en innovatieve organisatie. Zo spreek je veel progressieve werknemers aan. Zeker wanneer jouw bedrijf binnen de IT-sector zit, is dit een goede en originele manier om potentiële kandidaten te trekken om bij jouw bedrijf te werken!

Waarom zou je je salaris in Bitcoins willen ontvangen?

In 2018 kregen de medewerkers van BTC Direct de mogelijkheid om hun salaris in Bitcoins te ontvangen. Op 27 juni 2018 vond de eerste betaling plaats en op deze dag was één Bitcoin 5.300 waard. De medewerkers van BTC Direct mochten zelf kiezen welk bedrag ze in Bitcoins kregen en welk bedrag in euro’s. Het was dus bijvoorbeeld mogelijk om 20% van je salaris in Bitcoins uit te laten betalen en de overige 80% gewoon in euro’s op je bankrekening.
 
In 2019 is er in totaal ongeveer 1.200 euro uitbetaald in cryptomunten per werknemer, wat gelijk is aan 0,27 Bitcoin. Door de stijgende koers was de waarde opgelopen tot 2.100 euro. Dat is een rendement van 75%. De uitbetaling in Bitcoin was en is nog steeds een makkelijke manier om te investeren en om in je spaarpot te steken!
 
Nu denk je waarschijnlijk dat Bitcoins hun tijd wel hebben gehad en dat er nog weinig interesse in deze cryptomunt is. De koers van de cryptomunt is inderdaad een aantal keren gedaald, maar ook weer flink gestegen. De koers zit nog steeds in een stijgende lijn! Als de Bitcoin koers in de toekomst een stabiele stijging laat zien, dan is het zeker interessant om je salaris in deze cryptomunt te laten uitbetalen.

Kan het zomaar?

Momenteel is er nog geen wet in Nederland die de regelgeving rondom Bitcoins als salaris vormgeeft. De Belastingdienst erkent Bitcoin daarom ook nog niet als een wettig betaalmiddel aan werknemers. Nu valt het nog onder ‘’loon in natura’’ net zoals een kerstpakket. Je mag als werkgever alleen het bedrag wat boven het minimumloon uitkomt uitbetalen in natura. De rest moet dus gewoon in euro’s worden uitbetaald.

In de toekomst is het dus zeker interessant om het gehele loon uit te laten betalen in Bitcoins op je salaris. Voor nu zou dit alleen maar voor een deel kunnen.

Door: Lequal

Terug naar nieuws overzicht