Rusland zette Apple en Google managers eerder onder druk

Vladimir Poetin, President van de Russische Federatie

14-03-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Rusland zette Apple en Google managers eerder onder druk

Rusland zette Apple en Google managers eerder onder druk om bijvoorbeeld kritische apps weg te halen. Dit meldt The Washington Post.

Russische medewerkers van de  geheime dienst, de FSB, kwamen in september 2021 naar het huis van de topman van Google in Moskou met een ultimatum. De Google topman moest een app verwijderen die was ontworpen om Russen te helpen bij het registreren van proteststemmen tegen de Russische president Poetin (foto). Daar was Poetin heel boos over. Poetin liet in 2021 zijn enige grote politieke oppositieleider Alexei Navalny opsluiten. Navalny had eerder een vergiftigingspoging overleefd en herstelde in Duitsland. Maar daarna ging hij terug naar Rusland.

De Russische agenten sommeerden de Google manager de app te verwijderen of naar de gevangenis worden gebracht. Binnen enkele uren kon de app een niet langer worden gedownload van Google of Apple.

Zo knielden Google en Apple voor de intimidatietactieken van het Kremlin, aldus The Washington Post. Apple begon in 2021 met het configureren van in Rusland verkochte iPhones om door het Kremlin gesteunde socialemediabedrijven te promoten, zoals VKontakte (VK), een Facebook alternatief dat grotendeels in handen is van staatsenergiegigant Gazprom. Op VK zijn nu veel updates te lezen over gesneuvelde Russische militairen.

Apple mocht verder Russische gebruikers geen toegang geven tot de beveiligingstool Private Relay. Deze tool helpt Russen om buitenlandse berichtgeving en andere inhoud te bereiken die door de Russische staat als illegaal wordt beschouwd.

 Inmiddels spelen Apple, Facebook, Twitter, YouTube en andere platforms een belangrijke rol bij goede informatie voorziening rond de invasie van Russische strijdkrachten in Oekraïne. Onder andere met realistische beelden van de verwoestingen en burgerslachtoffers in Oekraïne en met video updates van president Volodymyr Zelensky. Verder hebben YouTube, Facebook en Apple TV-zenders RT, Spoetnik en andere Russische propagandakanalen geblokkeerd en tevens afgesneden van advertentie-inkomsten.

Terug naar nieuws overzicht