Soldaat uit Russische propagandavideo geïdentificeerd via gezichtsherkenning

14-03-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Soldaat uit Russische propagandavideo geïdentificeerd via gezichtsherkenning

Een soldaat in een Russische propagandavideo is door het Franse bedrijf Tactical Systems geïdentificeerd met behulp van gezichtsherkenningstechnologie die openbaar beschikbaar is. Het proces nam slechts een uur in beslag. Onder meer het Instagram-account van de soldaat werd opgespoord.

De CEO van Tactical Systems doet zijn verhaal tegenover Wired. De CEO wil niet bij naam genoemd worden uit angst voor represailles. "Met slechts toegang tot een computer en internet kan je in feite net als een inlichtingendienst uit de film worden", aldus de CEO. Tactical Systems is gespecialiseerd in trainingen voor militairen en opsporingsinstanties.

Social media

Vroeger konden soldaten met name worden geïdentificeerd door inlichtingendiensten en militaire analisten. Het brede gebruik van social media - ook in Rusland - brengt hier echter verandering in. Doordat veel gebruikers op internet allerlei foto's van zichzelf delen, kunnen soldaten aan de hand hiervan worden geïdentificeerd.

Diverse media namen de proef op de som. Zo maakte WIRED gebruik van een Russische dienst genaamd FindClone om de identiteit te achterhalen van een man die volgens de Russische overheid een gevangengenomen Russische soldaat is. Binnen vijf minuten wist Wired het VKontakte-profiel van de soldaat te achterhalen.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht