Redactie - 10 maart 2022

Hoe dek je jouw onderneming in tegen beroepsfouten van werknemers?

Hoe dek je jouw onderneming in tegen beroepsfouten van werknemers? image

Elk bedrijf loopt bij de uitvoering van werkzaamheden het risico op aansprakelijkheidstelling indien er zich een schadesituatie voordoet. Het komt bijvoorbeeld voor dat werknemers met een adviserende functie in de juridische of administratie branche een beroepsfout maken. Denk aan een volkomen foutief advies, waarbij de cliënt zich geconfronteerd ziet met ernstige vermogensschade. In dat geval is jouw bedrijf daarvoor aansprakelijk te stellen en dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Het is dus beter om je tegen beroepsfouten van werknemers in te dekken met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kent een dekking tegen de aansprakelijkheid voor schade waar jij of een werknemers als gevolg van een beroepsfout verantwoordelijk voor is. Het gaat hier om een verzekering die betrekking heeft op adviserende taken, zoals bijvoorbeeld bij een administratiekantoor, boekhoudkantoor of belastingconsuleten. De dekking is daarbij afgestemd op het adviserende beroep en is specifiek gericht op de aansprakelijkheid voor vermogensschade door beroepsfouten. Bij vermogensschade gaat het dus niet om schade aan spullen of om letselschade, maar om financieel verlies. Er zijn voor schade aan spullen en letselschade andere verzekeringen af te sluiten, zoals een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Belang van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Er zijn allerlei voorbeelden te noemen van beroepsfouten van werknemers en ondernemers die tot grote schade kunnen leiden. Een belastingconsulent die een onjuist advies geeft aan een cliënt die daardoor een groot bedrag aan subsidie misloopt, is aansprakelijk te stellen voor deze beroepsfout. Is een werknemer als juridisch organisatieadviseur betrokken bij een bedrijfsreorganisatie en stelt deze een rapport foutief op door eigen toedoen dan kan dat tot een verkeerde interpretatie leiden met alle gevolgen van dien. Op basis van het onjuiste rapport kan het namelijk gebeuren dat de opdrachtgever een compleet verkeerd advies krijgt op basis waarvan beslissingen worden genomen die anders niet waren genomen. Dat kan uiteraard verstrekkende financiële gevolgen hebben.

Uitgebreide dekking

Overigens is de dekking eveneens van toepassing als je niet aansprakelijk bent, waarbij je dan verzekerd bent van juridische hulp in het geval van gedekte schade. Boven voldoet de dekking aan de eisen die bijvoorbeeld door een beroepsvereniging of branchevereniging gesteld worden.

Kosten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

De kosten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zijn van meerdere aspecten afhankelijk. Bijvoorbeeld van de totale jaaromzet, maar ook van de branche net als van het aantal medewerkers dat onder de verzekering valt. Daarom is het altijd handig om de premie te berekenen en een offerte aan te vragen. Overigens komt de premie voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor fiscale aftrek in aanmerking. Verder is het mogelijk om de premie omlaag te brengen door het eigen risico te verhogen.

Denk ook aan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Beroepsfouten zijn af te dekken met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, maar het is vaak ook verstandig om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit is een verzekering die dekking biedt als werknemers bijvoorbeeld schade veroorzaken bij een ander of letsel toebrengen aan een ander. Dit zijn gebeurtenissen die niet onder de dekking van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vallen en dienen wat dat betreft dan ook apart verzekerd te worden.

Door: Lequal