Een gewone PC of toch een echte server voor je bedrijf?

10-03-2022 | door: Blog
Deel dit artikel:

Een gewone PC of toch een echte server voor je bedrijf?

Ik krijg vaak de vraag: Moet ik een gewone PC kiezen voor mijn bedrijf, of is een echte server toch de betere optie? Ik begrijp deze vraag maar al te goed. Veel ondernemers stellen voor het gemak gewoon een PC in als server omdat ze deze toevallig nog hadden staan. Ik hoor je denken; Dat werkt toch ook prima? Het zijn toch gewoon computers? Echter, ik kan je een aantal redenen meegeven waarom een echte server de betere keuze is.

Prijsverschillen zijn allesbehalve groot
Er bestaat een beeld dat servers onnodig duur zijn en dat een PC die veel goedkoper is, die wellicht nog ergens op een bureau staat ook prima in staat is om als server te fungeren. Dat beeld wil ik direct even de wereld uit helpen. Als we onder de streep gaan kijken, dan is dat prijsverschil allesbehalve groot.

Een server met de vergelijkbare configuratie van een desktop PC heb je al voor rond de 170 euro. Gaan we dit op jaarbasis verrekenen dan geeft een server als deze gedurende een periode van vier jaar meer betrouwbaarheid en aantoonbaar betere prestaties voor enkel 10 cent per dag en rond de €3 per maand aan totale bedrijfskosten. Dat valt dus reuze mee!

Wat als je meer wilt of meer nodig hebt? Die kans is aanwezig, maar de bovenstaande vergelijking is van toepassing op servers in het algemeen en deze illustreert dus direct dat het beeld dat de prijsverschillen tussen een PC en een echte server immens groot zijn niet klopt.

Ook het beeld dat een gewone PC het klusje wel even klaart klopt niet. Ik ga je hieronder uitleggen waarom.

Een server heeft slimmere opties
Servers en PC maken in de basis allemaal gebruik van dezelfde componenten. Hierbij kun je denken aan werkgeheugen, processoren en opslag. Er zijn alleen wel degelijk grote verschillen. Ten eerste, de Xeon E3 series processoren zijn rond de 5.8 keer krachtiger dan de processor van een PC die slechts vier jaar oud is.

Daarnaast heeft een Intel Xeon een veel uitgebreidere instructieset. Een processor als deze is speciaal ontworpen voor servers en deze waarborgt de integriteit van het serversysteem al direct vanaf het moment van opstarten. De beveiligingssoftware wordt dus ingeladen alvorens het besturingssysteem is opgestart. Hierdoor kun je data bij een hard disk error veel makkelijker terughalen. Ook is een Intel Xeon voorzien van automatische data error correcties ter preventie van dataverlies.

Een server kun je daarnaast bij sommige aanbieders zelf samenstellen. Bijvoorbeeld Serverhome.nl staat bekend om het zelf samenstellen van servers. Er is 0.0 garantie dat een oude PC die je nog ergens had staan voldoet aan de vereisten van een server voor jouw bedrijf. Wanneer je zelf een server samenstelt dan heb je deze garantie altijd, daarnaast betaal je alleen voor wat je echt nodig hebt. Niets meer, niets minder.

Cruciaal voor alle IT zaken
Een PC is een algemene computer waarmee je als gebruiker een zeer brede range aan desktop apps kunt uitvoeren. Je kunt meerdere programma’s tegelijkertijd openzetten, maar deze worden enkel door één iemand gebruikt.

Een server aan de andere kant moet meerdere gebruikers tegelijkertijd kunnen dienen en veel grotere hoeveelheden taken kunnen uitvoeren. Daarnaast vervullen servers vaak een speciale rol. Denk bijvoorbeeld aan een database-, file- of mailserver.

Een server is voor al je IT zaken cruciaal voor je bedrijf. Een server moet 24/7 beschikbaar kunnen zijn, een hoog niveau aan betrouwbaarheid hebben en zwaar belast kunnen worden. Wanneer je kiest voor een gewone PC loop je nu eenmaal meer risico. Een PC is hier niet voor ontworpen. Een PC bestaat om één gebruiker te dienen. Van een niet goed functionerende PC heeft alleen één enkele medewerker last, van een niet functionerende server kan de hele organisatie last ondervinden.

Conclusie: wees dus verstandig en kies voor een echte server!

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Servers