Martijn Kregting - 11 maart 2022

Copaco haalt voor reseller complexiteit weg uit multi- en hybrid cloud

Cloud is niet meer gewoon cloud. Multicloud, hybrid cloud, reken- en datacapaciteit uit de cloud, datacenters as a service om makkelijker een private cloud op te zetten: de groeiende complexiteit maakt het steeds lastiger voor kanaalpartijen om hun eindgebruikers op de best mogelijke manier te bedienen. Niet groot genoeg voor eigen datacentra, en te klein om meer dan een nummer te zijn bij grote aanbieders van cloud-toepassingen, - capaciteit of infrastructuur. Value added distributeur Copaco heeft de schaalgrootte hiervoor wel en zet die in om kanaalpartners te ondersteunen in hun cloud-aanbod.

Bart Verberne, business consultant Copaco Nederland, benadrukt dat je niet het hele kanaal over één kam kan scheren. “Dat hangt heel erg af van het soort kanaalpartner en eindgebruiker. Sommige resellers doen nog weinig op het gebied van cloud. Hoogstens wat publieke cloud-toepassingen. Dat is een kwestie van doorverkopen. Verder zijn ze vooral nog actief in klassieke automatisering.”

Veel van de resellers met een cloudaanbod hebben nog eigen managed datacenters die ze bijvoorbeeld inzetten om klanten cloud-aanbod op maat te leveren. Zij zitten echter steeds meer in een spagaat: doet men alles nog zelf – on premise, in de (private, public etc.) cloud en allerlei gebieden ertussen? Gaan ze alles uitbesteden en zelf alleen nog factureren? Of zoeken ze hier een soort balans?

Verberne: “Sommige partijen kiezen ervoor om schaalgrootte te bereiken door samen te werken. In steeds meer gevallen kiest men er echter voor om niet volledig zelf meer een cloud-aanbod te ontwikkelen, maar hiervoor gebruik te maken van hybride oplossingen.”

Copaco Cloud
Copaco heeft hiervoor de afgelopen jaren zijn Copaco Cloud-portfolio opgezet, schetst Geert Dinghs, business director Copaco. “We maken het hiermee mogelijk om allerlei cloud-diensten door te verkopen, maar wel onder de eigen naam en met eigen facturering door de reseller. Wij ontzorgen aan de achterzijde, ook op het gebied van beheer, onderhoud, op- en afschalen van bijvoorbeeld werkplekken en/of rekencapaciteit.”

Dat betekent niet dat eindgebruikers dus volledig op cloud-toepassingen moet overstappen, benadrukt Dinghs. “Die worsteling zien wij en onze partners bij veel organisaties. Ze werken nog veel met on premise-toepassingen die niet zomaar overgezet naar de cloud kunnen worden of vervangen door een cloud-toepassing. Of uit veiligheidsoverwegingen is het soms misschien beter om nog zaken on premise te houden.”

Spagaat
Copaco kan aan beide kanten van de spagaat behulpzaam zijn. Zowel het ‘traditionele’ leveren en helpen installeren van hard- en software en alle diensten eromheen, als het opzetten van een cloud-platform op basis van Copaco Cloud. De reseller kan zijn rol als adviseur van de klant blijven vervullen, Copaco de rol van value added distributeur.

“Daarin zijn we ook steeds meer intermediair als het gaat om de relaties tussen kanaalpartij en vendor”, ziet Dinghs. “De meeste resellers werken tegenwoordig multi-vendor, maar het kan lastig zijn om zelf al die relaties en bijbehorende processen te onderhouden.”

Spin in het web
Maar waarom dan niet voor zo’n cloud-aanbod naar een gespecialiseerde aanbieder van cloud-diensten gaan? Die zijn er op lokaal, regionaal en mondiaal niveau. Wat is er dan onderscheidend aan wat een distributeur als Copaco te bieden heeft? Volgens Dinghs is dat de breedte en diepte die Copaco aanbiedt, als spin in het web tussen partijen als leveranciers van hardware en software, aanbieders van cloud-capaciteit, infrastructuur en toepassingen, enzovoorts.

“Wij kunnen de hele stack leveren. Wil een reseller zelf een managed datacenter bouwen voor cloud-diensten? Daar kunnen we mee helpen. Heeft men een eigen primair datacentrum maar eist de klant dat er een spiegel hiervan in een tweede datacentrum draait? Wij bieden hiervoor disaster recovery as a service, zodat die kanaalpartner er geen tweede datacentrum bij hoeft te hebben. Wil men de klant vanuit een Capex- of een Opex-model bedienen, of allebei? Daarin kunnen we faciliteren en adviseren. We hebben alles in huis om elke oplossing mogelijk te maken.”

Toch betekent dit niet dat Copaco zelf aan het veranderen is in een cloud-aanbieder die rechtstreeks naar de eindgebruiker gaat, benadrukt Verberne. “Wij leveren cloud-diensten en -producten, we hebben daar alleen een schil omheen gebouwd om resellers mee te ontlasten. Het blijft de reseller die factureert aan zijn klant.”

Hierbij heeft Copaco volgens Dinghs de unieke propositie dat de distributeur naast diensten van hyperscalers het eigen private VMware Copaco Cloud aanbiedt. Waar, net zoals bij hyperscalers, vergaande automation geboden wordt in het uitrollen en beheren van VM’s of volledige virtuele datacenters.

Centraal portaal
Resellers kunnen daarbij gebruik maken van de Copaco VMware Cloud om zelf cloud-diensten op te zetten voor hun klanten. Maar in de schil die Copaco Cloud vormt, zitten ook alle andere vendor diensten. Dinghs hierover: “Dat kan allemaal vanuit het Copaco Cloud portaal afgenomen worden. De reseller kan hiermee alle kanten op. Zij zijn verantwoordelijk voor de factuurstroom, bepalen zelf de marges die zij om hun clouddiensten heen zetten.”

Er zit inmiddels een aardig team 24/7 op de Copaco Cloud, wat mogelijk is door de schaalgrootte van Copaco. Dat zorgt ervoor dat een kanaalpartner toch de benodigde efficiency, betrouwbaarheid en concurrerend vermogen kan realiseren”, benadrukt de business director. “Ons aanbod is voor een reseller competitief, met veel meer mogelijkheden voor beschikbaarheid, schaalbaarheid en ontzorging die je bij andere aanbieders niet krijgt. Iedere reseller kan met onze bouwstenen een uniek aanbod brengen.”

Security steeds belangrijker
Ook het security-vraagstuk wordt steeds belangrijker bij het leveren van cloud-diensten, voegt Verberne toe. “Voorheen was het afdoende om storage, capaciteit en beheer te leveren. Door wetten en regels is de verantwoordelijkheid van resellers echter ook naar het security- en privacy-stuk uitgebreid. Ook grotere kanaalpartners merken dat de complexiteit van het cloud-aanbod daardoor groeit. Wij nemen security integraal mee in ons cloud-aanbod, omdat partners vaak de kennis en mensen niet in huis hebben.”

Naar de nabije toekomst kijkend, verwachten Dinghs en Verberne dat trends zoals IoT ook steeds meer integraal verbonden raken met ontwikkelingen op cloud-gebied. “De IoT-markt is al enorm groot, maar het zijn een heleboel kleine segmenten. We willen in ons cloud-platform dan ook vooral die betreffende IoT-toepassingen aan kunnen bieden.”

Partnerschappen
Copaco heeft vele partnerschappen met vendors. “Zelf of via partners kunnen we zo alles van de hardware en software tot en met xaaS-diensten en multi- of hybride cloud aanbieden”, merkt Dinghs op. “Zulke partnerschappen zullen in de toekomst nog belangrijker worden, want de complexiteit van IT blijft groeien en voor resellers wil Copaco die complexiteit juist beperken.”

Denk aan een relatief nieuw fenomeen als Datacenters as a Service, schetst Verberne tot slot. “In samenwerking met enkele vendors kunnen we dit leveren aan klanten van resellers die toch een eigen datacentrum willen, maar dan wel in een Opex-model. Behalve de service verzorgen we daarbij ook zaken zoals leasing en financiering. We zijn en blijven dus van alle markten thuis.”

Auteur: Martijn Kregting