Witold Kepinski - 05 maart 2022

SWIFT datacenter wordt bewaakt na uitsluiting van Russische banken

SWIFT datacenter wordt bewaakt na uitsluiting van Russische banken image

Het SWIFT datacenter in Zwitserland wordt strenger bewaakt door de politie na uitsluiting van Russische banken uit het betalingssysteem. Het SWIFT berichtennetwerk wordt beheerd vanuit drie datacenters in Virginia, VS; in Zoeterwoude in Nederland; en in Diessenhofen in het kanton Thurgau in Zwitserland dat vlak aan de grens met Duitsland ligt.

Het datacenter in Diessenhofen wordt nu extra beveiligd uit angst voor sabotage als wraak voor de acties tegen Russische banken, bevestigt de lokale Zwitserse politie.

Het SWIFT-platform (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) is essentieel voor internationale betalingstransacties en wordt gebruikt door 11.000 dienstverleners in 200 landen.

Middels het zogenaamde SWIFT-adres, tegenwoordig beter bekend als Business Identifier Code (BIC), wordt onder andere grensoverschrijdend betalingsverkeer gefaciliteerd.

De Europese Unie is eerder na de invasie van Rusland in Oekraïne overeengekomen belangrijke Russische banken uit te sluiten van het SWIFT-systeem, 's werelds dominante financiële berichtensysteem. Deze maatregel zorgt ervoor dat deze banken hun financiële transacties wereldwijd niet snel en efficiënt kunnen uitvoeren. Het besluit van vandaag is nauw gecoördineerd met de internationale partners van de EU, zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.