Redactie - 04 maart 2022

EU gaat Russische staatsmedia officieel weren

EU gaat Russische staatsmedia officieel weren image

De Russische staatsmedia RT en Sputnik worden in de Europese Unie (EU) in belangrijke mate geweerd. De maatregel was al aangekondigd, maar is nu officieel bekrachtigd.

Beide staatsmedia worden voorlopig verboden op zowel tv, satelliet, internet, online platforms als in apps. De EU wijst op 'systematische manipulatie van informatie en desinformatie door het Kremlin'. Dit zou een actief middel zijn in de aanval op Oekraïne. Het tijdelijk verbieden van RT en Sputnik is een maatregel om dit tegen te gaan.

In Nederland betekent het verbod in de praktijk dat providers websites waarop RT en Sputnik worden aangeboden moeten blokkeren. RT beschikt in Nederland geen uitzendlicentie en is dus niet te zien via tv.

Ook kritische geluiden

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is overigens kritisch over de stap. De NVJ stelt dat het niet aan overheden is om nieuwskanalen indirect te laten blokkeren. De vereniging stelt dan ook dat de EU met de maatregel de fundamenten van een vrije pers ondermijnt. De EU zou ervoor moeten waken zich niet op hetzelfde hellende vlak als Rusland te begeven, dat al jaren een vergelijkbaar beleid voert.

Dat geldt ook voor de Europese Federatie van Journalisten. Zij stellen dat censuur niet de sleutel is tot het bestrijden van desinformatie. En contraproductief kan werken op mensen die deze media volgen. In een verklaring pleit de Europese Federatie van Journalisten voor het bestrijden van desinformatie met feiten, door fouten of slechte journalistiek bloot te leggen, aan te tonen dat media niet onafhankelijk zijn en dat zij het publieke belang minachten.