Redactie - 03 maart 2022

Eugene Kaspersky hoopt op compromis tussen Rusland en Oekraïne

Eugene Kaspersky hoopt op compromis tussen Rusland en Oekraïne image

Eugene Kaspersky, baas van de Russische security leverancier Kaspersky, schrijft op Twitter dat de onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland hopelijk kunnen leiden tot 'een compromis'. Rond dezelfde tijd van de tweet schoten Russische troepen een raket af op een plein in Charkov, de op een na grootste stad van Oekraïne, waarbij een tot nu toe onbekend aantal mensen om het leven kwam en gewond raakte.

Eerder meldde Kaspersky na de inval van Rusland in Oekraine: "Net als de rest van de wereld zijn wij in shock door de recente gebeurtenissen. Het belangrijkste dat we in deze situatie kunnen doen, is zorgen voor een ononderbroken werking van onze producten en diensten wereldwijd."

"We verwelkomen de start van de onderhandelingen om de huidige situatie in Oekraïne op te lossen en hopen dat ze zullen leiden tot een stopzetting van de vijandelijkheden en een compromis", zei Kaspersky op Twitter. "Wij geloven dat een vreedzame dialoog het enige mogelijke instrument is om conflicten op te lossen. Oorlog is voor niemand goed."In een andere tweet meldt Kaspersky: "Net als de rest van de wereld zijn we in shock over de recente gebeurtenissen."

Op de tweets zijn veel kritische reacties te lezen, zoals: "Hoe zit het met het helpen van de burgers van de Russische Federatie om gratis ongecensureerd nieuws en informatie te zien over wat er gebeurt in Oekraïne en Wit-Rusland en Rusland?"

Ook krijgt Kaspersky kritiek vanwege zijn karakterisering van het conflict als een 'situatie' in plaats van een invasie.

Kaspersky Lab, dat nu gevestigd is in Londen, is een gevestigde speler op het gebied van security software. Het bedrijf heeft  aanzienlijke onderzoeks- en ontwikkelingsmogelijkheden in Rusland. Het primaire R&D-centrum is in 2017 naar Israël verplaatst.

Russische tech bedrijven

Er zijn wereldwijd aardig wat bedrijven die banden op verschillende niveaus heben met Rusland. Sommige zijn bijvoorbeeld in Rusland opgericht en andere hebben hun hoofdkantoor ergens anders, maar hebben dan weer development teams in Rusland of andere Oost-Europese landen.

Bekende bedrijven met Russische 'roots' zijn onder andere NGINX dat is overgenomen door F5 Networks.

Een andere softwarebedrijf met Russiche roots is Acronis, dat is opgericht door voormaliger Sovjetburger Serguei Beloussov. Acronis opereert in Singapore met R&D-activiteiten in Oost-Europa, naast activiteiten in Israël, Singapore en de VS. Serguei Beloussov is tevens oprichter van software leverancier Parallels. Beloussov heeft zich tegen de invasie van Rusland in Oekraïne uitgesproken.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024