Redactie - 03 maart 2022

Google Maps-functies uitgeschakeld om misbruik door Rusland te voorkomen

Google Maps-functies uitgeschakeld om misbruik door Rusland te voorkomen image

Google neemt aanvullende maatregelen in Google Maps in verband met de oorlog in Oekraïne. Meer functies worden uitgeschakeld voor gebruikers in zowel Oekraïne, Belarus als Rusland. Het bedrijf wil hiermee naar eigen zeggen misbruik door het Russische leger voorkomen.

Google meldt tegenover BuzzFeed dat gebruikers uit Oekraïne, Belarus en Rusland niet langer nieuwe locaties kunnen toevoegen in deze landen. Het bedrijf neemt de maatregel nadat critici stelden dat locaties die in Google Maps werden toegevoegd, korte tijd later door Rusland werden gebombardeerd.

Locaties in en om Kiev

Het is onbekend wie de locaties heeft toegevoegd, en met welke reden. Deze zijn recentelijk toegevoegd aan Google Maps. Het gaat daarbij om locaties in en om de Oekraïense hoofdstad Kiev. Google blokkeert daarom niet alleen het toevoegen van nieuwe locaties, maar verwijdert ook alle locaties die sinds 24 februari zijn toegevoegd in Oekraïne, Belarus en Rusland.

Ook recensies en informatie over bedrijven die recent is toegevoegd wordt verwijderd. Dit rijdt een initiatief van Anonymous in de wielen; de anonieme hackersgroep riep mensen op via recensies op Google Maps Russen te informeren over het werkelijke verhaal over de oorlog in Oekraïne.