Redactie - 25 februari 2022

Vectra AI belicht cyberaanvallen rond Russische inval in Oekraïne

Vectra AI belicht cyberaanvallen rond Russische inval in Oekraïne image

Het Amerikaanse Vectra.AI, een van de grootste spelers op het gebied van cybersecurity, belicht de cyberaanvallen die gepaard gaan tijdens de Russische inval in Oekraïne.

"De huidige militaire acties zijn ontzettend aangrijpende beelden en het is goed dat Nederland extra hulp kan bieden aan het Oekraïense volk, bijvoorbeeld door het leveren van (technische) ondersteuning in cyberveiligheid. Oekraïne ligt namelijk al weken digitaal onder vuur met diep ontwrichtende gevolgen voor de maatschappij en gezinnen daar. Deze vorm van oorlogsvoering onderstreept de rol van digitale infrastructuur in ons dagelijks leven, en daarmee opnieuw het enorme belang van cybersecurity", aldus Vecntra.AI.

De CEO van Vectra, Hitesh Sheth, heeft hierop zijn commentaar en inzichten gedeeld. En benadrukt hoe cyberaanvallen een grote rol spelen bij de invasie van Oekraïne. Hitesh: "De oorlog die we op tv zien, is maar een fractie van het conflict. Cyberwapens richten minstens evenveel schade aan op Oekraïense computernetwerken, met name financiële en militaire systemen. We zullen nooit een levendiger bewijs hebben dat offensieve cyberactie nu een first-strike tactiek is, en op gelijke voet staat met fysieke oorlogsvoering.Het ontnuchterende verschil: conventionele oorlog wordt gevoerd tussen natiestaten. Cyberoorlog brengt ernstige risico's met zich mee voor particuliere belangen, hoe terughoudend en onwillig ze ook zijn om een strijdende partij te worden. Escalatie van cyberconflicten kan leiden tot onvoorziene gevolgen en slachtoffers. Niemand is ervan verzekerd alleen toeschouwer te blijven. Daarom kan geen enkele publieke of private organisatie zich veroorloven om achterover te gaan leunen. Ze bewijzen dat verouderde cyberverdediging, gericht op bescherming van de grenzen, onder vuur zal bezwijken. Veiligheid begint thuis, en particuliere belangen kunnen niet vertrouwen op door de staat gesubsidieerde bescherming. Zij moeten hun cyberverdediging controleren en versterken en prioriteit geven aan AI-gebaseerde detectie en respons. Als zij dat doen, zal dat bijdragen tot stabiliteit in een zorgelijke tijd."

Hitesh heeft eerder commentaar gegeven op de huidige situatie bij NBC News.