Omzet zakelijke printers overtreft die van de consumentenmarkt

25-02-2022 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Omzet zakelijke printers overtreft die van de consumentenmarkt

Volgens nieuwe gegevens van CONTEXT, een Brits IT-market intelligence-bedrijf, is de omzet via de distributie van zakelijke printers in heel Europa in januari aanzienlijk hoger gebleven dan die van consumentenapparaten. CONTEXT's Index Revenue Trend-grafiek registreerde verkoopcijfers voor consumenten- en zakelijke markten die in de loop van 2021 meerdere keren kriskras door elkaar liepen. Maar sinds ongeveer week 50 vorig jaar is er een kloof ontstaan tussen de twee, met bedrijfsinkomsten bovenaan. Ze overschreden de basislijn van de 100-index in januari en blijven stijgen boven de wekelijkse gemiddelde inkomsten voor 2021.

"Hoewel de verkoopvolumes voor zowel zakelijke als consumentenprinters in deze periode lager waren dan een jaar geleden, daalden de bedrijfsvolumes in een langzamer tempo", zegt Antonio Talia Head of Business Analysts bij CONTEXT. “De inkomsten stegen dankzij een andere productmix, met meer high-end toestellen en prijsverhogingen voor instap- en middenklasse toestellen. De laatste trend werd beïnvloed door een tekort aan consumentenprinters in dezelfde prijsklasse, met name Laser SFP's, waardoor de gemiddelde verkoopprijs (ASP) en de algehele omzetprestaties omhoog gingen."

Laser SFP's lopen voorop

De inkomsten in alle printercategorieën vertonen sinds het begin van 2022 een stijgende lijn, hoewel inkjetprinters het verst achterblijven vanwege producttekorten in de voorgaande maanden. Laser SFP's hebben nu een indexscore van meer dan 120, wat betekent dat ze 20% hoger zijn dan het gemiddelde voor 2021. Dit komt door prijsstijgingen voor instapprinters in consumenten- en zakelijke segmenten als gevolg van producttekorten. Het is ook het resultaat van meer verkoop van mid- en high-end zakelijke apparaten, vooral onder het MKB, vanwege de heropening van kantoren.

Het VK en Spanje zijn echter de enige Europese toplanden met stijgende inkomsten sinds week 2. De scherpe opwaartse curve van de afgelopen weken heeft beide de basislijn van de index 100 overschreden en lijkt sterk op de prestaties van vorig jaar in elke markt. Het is redelijk om aan te nemen dat de omzet in beide landen in de eerste helft van 2022 boven het gemiddelde van 2021 zal blijven stijgen, gestimuleerd door bedrijfsverkopen.

Afgedrukte pagina's

Het gemiddelde aantal afgedrukte pagina's (ANP) daalde in januari met 3% op jaarbasis. Dit cijfer wordt berekend op basis van de opbrengst van het aantal afgedrukte pagina's per cartridge/tanks en toners, en de verkochte eenheden voor deze verbruiksproducten. De daling werd voornamelijk veroorzaakt door de negatieve prestatie van toners, die jaar-op-jaar met -3,3% daalde.

Terug naar nieuws overzicht