Redactie - 24 februari 2022

VS werkt aan tech sancties tegen Rusland

VS werkt aan tech sancties tegen Rusland image

De VS werkt aan tech sancties tegen Rusland. Nu Rusland tanks naar de afgescheiden regio's van Oekraïne heeft gestuurd wordt de export van chips naar Rusland mogelijk tegengehouden.

Het Witte Huis denkt dat sancties werken: "De reden waarom ze werken is: als je een stap terug doet en kijkt naar de wereldwijde dominantie van software, technologie en tooling van Amerikaanse oorsprong, zouden de opties voor exportcontrole die we samen met onze bondgenoten en partners overwegen, de strategische ambities van Poetin raken om te industrialiseren zijn economie behoorlijk hard. En het zou gebieden aantasten die voor hem van belang zijn, of het nu gaat om kunstmatige intelligentie of kwantumcomputers, of defensie, of ruimtevaart, of andere belangrijke sectoren."

Rusland is naar eigen zeggen gestart met een 'vredesmissie' ter bescherming van de Russichtalige bevolking in Donetsk en Loehansk, twee separatistische gebieden in het oosten van Oekraïne. De Russische president Vladimir Poetin heeft deze gebieden formeel erkend als onafhankelijke staten.

De EU en VS reageren met sancties tegen de Russische elite, zoals oligarchen, en banken zoals de VEB en Promsvyazbank. 

Lees ook meer details hier.