Redactie - 24 februari 2022

Meerdere vertragingen uitrol van 5G netwerken in EU

Meerdere vertragingen uitrol van 5G netwerken in EU image

Uit een onderzoek blijkt dat er vertragingen zijn bij de uitrol van 5G-netwerken en bij het omzetten van de EU-doelstellingen in de nationale 5G-strategieën of breedbandplannen van de lidstaten. De European Court of Auditors (ERK) waarschuwt ook dat dit kan leiden tot een digitale kloof tussen verschillende delen van de EU in termen van kwaliteit en toegang tot 5G-diensten zo meldt Ookla.

Volgens gegevens van GSMA Intelligence hebben 84 operators in januari 2022 5G-diensten ingezet in 31 landen. In het rapport State of Digital Communications, gepubliceerd door de European Telecommunications Network Operators' Association (ETNO), staat dat het gebruik van 5G in Europa slechts 2,8% uitmaakt. van de totale mobiele verbindingen, vergeleken met 13,4% in de Verenigde Staten en 29,3% in Zuid-Korea: ondanks dat ze beschikbaar zijn voor 62% van de bevolking.

Spectrum en 5G

Volgens het 5G-actieplan van de EC 2016 was het de bedoeling dat landen in de hele EU tegen 30 juni 2020 laagbandspectrum beschikbaar stellen voor gebruik en tegen 31 december 2020 midden- en hoogbandspectrum. Maar zoals de grafiek laat zien , moeten vier van de 30 geanalyseerde landen nog spectrum toewijzen. De vertragingen in verband met de toewijzing van spectrum zijn het gevolg van meerdere redenen, variërend van de impact van COVID-19 op de dienstregelingen tot grensoverschrijdende coördinatie met niet-EU-landen tot een zwakke vraag van de kant van de exploitanten.

3G

Nu operators hun netwerkactiviteiten en -kosten willen optimaliseren en het spectrum voor 4G en 5G willen aanpassen, neemt het tempo van het afsluiten van 2G/3G-netwerken toe. De situatie in heel Europa is echter gecompliceerder dan elders. Op basis van openbare aankondigingen zullen Europese operators op korte termijn 2G ondersteunen en in plaats daarvan 3G uitfaseren. De redenen hiervoor zijn langlopende contracten met bedrijven zoals nutsbedrijven en automotive OEM's die de 2G-netwerken moeten onderhouden, maar ook eCall-verplichtingen (noodoproep). Alle nieuwe voertuigmodeltypes die zijn goedgekeurd vanaf 31 maart 2018 en die in de Europese Unie worden verkocht, zijn uitgerust met eCall, dat gebruikmaakt van circuitgeschakelde diensten op een 2G/3G-netwerk.

Een goed voorbeeld hiervan is de recente aankondiging van Vodafone UK over het uitfaseren van 3G vanaf 2023, terwijl het nog steeds 2G aanbiedt tot de jaren 2030 om roaming en M2M/IoT-apparaten te ondersteunen. Vodafone is niet de enige - Telefónica Deutschland (O2) kondigde vorig jaar aan dat het de sluiting van zijn 3G-netwerk in verschillende regio's van Duitsland heeft versneld.

5G-prestaties in heel Europa

De belangrijke vraag is of vertragingen in spectrumtoewijzingen en ondersteuning van meerdere netwerkgeneraties van invloed zijn geweest op het vermogen van de operators om de belofte van hogere snelheden van 5G waar te maken.

Als we de mediane 5G-downloadsnelheden vergelijken, is het duidelijk dat de Verenigde Arabische Emiraten en Zuid-Korea ver voorlopen met een gemiddelde downloadsnelheid van meer dan 500 Mbps in het vierde kwartaal van 2021 volgens Speedtest Intelligence. Bulgarije, Noorwegen, Saoedi-Arabië en Zweden hebben echter ook de 300 Mbps+ lijst gehaald.

In sommige gevallen, bij gebrek aan specifiek 5G-spectrum of als aanvulling op het bestaande spectrum, gebruiken operators Dynamic Spectrum Sharing (DSS) om dezelfde spectrumband te gebruiken voor verschillende RAN-technologieën, die in realtime worden toegewezen. Swisscom heeft bijvoorbeeld aangekondigd dat het 99% van de bevolking van het land dekt met 5G, dat spectrum leent van zijn LTE-netwerk. De operator zei dat zijn 5G-service op het 3,5 GHz (C-band) spectrum 62% van de Zwitserse bevolking bereikt. C-bandspectrum wordt beschouwd als een goede plek voor 5G, omdat het een goede balans biedt tussen capaciteit en dekking.

Het beeld is iets anders als het gaat om 5G-beschikbaarheid - het percentage gebruikers op 5G-compatibele apparaten dat het grootste deel van de tijd toegang heeft tot 5G-netwerken. Het is niet verrassend dat de VS koploper is met 50% 5G-beschikbaarheid, na bijna drie jaar 5G-netwerken te hebben gehad en een grote groep klanten met 5G-compatibele apparaten. Onlangs hebben Verizon en AT&T , na veel ophef, eindelijk 5G in het midden (C-band) gelanceerd in een poging om de 5G-prestaties van T-Mobile in te halen.

Binnen Europa komt Nederland op de eerste plaats, gevolgd door Cyprus en Bulgarije. Tijdens de aankondiging van de resultaten in het vierde kwartaal van 2021 kondigde KPN aan dat het tot nu toe meer dan 4.000 sites heeft gemoderniseerd en dat zijn 5G-netwerk al meer dan 80% van de bevolking dekt met behulp van 700 MHz-spectrum. De 5G-strategie van de operator is gericht op het mogelijk maken van een breder ecosysteem, maar ook op het leveren van onderscheidende diensten voor B2B-klanten in specifieke sectoren.

Telemach Slovenië stond in het vierde kwartaal van 2021 bovenaan de hitlijsten op het gebied van mediane downloadsnelheden boven 5G. De operator combineert het bestaande LTE-spectrum met het 3,5 GHz- en 700 MHz-spectrum dat in april 2021 werd toegekend. Een andere operator van de United Group, Vivacom Bulgaria, deed het ook erg goed. goed in deze rangschikking. In april 2021 won de operator 100 MHz in de 3,7-3,8 GHz-band voor 4,6 miljoen BGN (€ 2,35 miljoen), maar hij had het 5G-netwerk al eerder gelanceerd met een tijdelijke licentie in november 2020. András Pali, CTO van Vivacom in een interview verklaarde dat de operator van plan is om in 2021 120 miljoen in infrastructuur te investeren. Vivacom gebruikt DSS-combinerende frequenties in 1,8, 2,1 en 3,6 GHz-banden voor 5G, dus er is geen compromis tussen dekking en snelheid.

Zweedse operators presteren goed in de ranglijst - drie van de vier nationale operators behoren tot de top 10 van snelste Europese spelers. Terwijl Cyta binnenkwam als de zevende snelste 5G-provider, werd de operator in november 2021 erkend als het snelste mobiele netwerk van Europa.

Lees meer details hier.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024