IDC: Wereldwijde omzet uit AI groeit dit jaar met bijna twintig procent

22-02-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

IDC: Wereldwijde omzet uit AI groeit dit jaar met bijna twintig procent

De wereldwijde omzet uit kunstmatige intelligentie (AI), inclusief software, hardware en diensten, groeit in 2022 19,6% groeien ten opzichte van 2021 tot $ 432,8 miljard. Naar verwachting doorbreekt de markt in 2023 de grens van 500 miljard dollar.

Dit voorspelt marktonderzoeker IDC. "AI is naar voren gekomen als de volgende grote innovatiegolf. AI-oplossingen zijn momenteel gericht op problemen met bedrijfsprocessen en variëren van menselijke augmentatie tot procesverbetering tot planning en voorspelling, waardoor betere beslissingen en resultaten mogelijk worden. Vooruitgang in taal-, spraak- en beeldtechnologieën evenals multimodale AI-oplossingen brengen een revolutie teweeg in de menselijke efficiëntie", zegt Ritu Jyoti, group vice president, Worldwide Artificial Intelligence (AI) en Automation Research bij IDC. "Over het algemeen is de combinatie van AI en menselijk vernuft de onderscheidende factor voor ondernemingen om te schalen en te gedijen in het tijdperk van gecomprimeerde digitale transformatie."

Uitgaven aan AI-hardware en -services stijgen

Van de drie technologiecategorieën waarop AI-software van invloed is daalt het aandeel van AI-software in 2022 licht naarmate de uitgaven voor AI-hardware en -services sneller groeien. Deze trend zet naar verwachting in 2023 door. De uitgaven aan AI-services groeien naar verwachting de komende vijf jaar het snelst met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 22%, terwijl de CAGR voor AI-hardware naar verwachting 20,5% bedraagt.

In de categorie AI-software waren AI-applicaties goed voor 47% van de uitgaven in de eerste helft van 2021, gevolgd door AI-systeeminfrastructuursoftware met een aandeel van ongeveer 35%. In termen van groei wordt verwacht dat AI-platforms het beste presteren met een CAGR van 34,6% over vijf jaar. Het langzaamst groeiende segment is AI-systeeminfrastructuursoftware met een CAGR van 14,1% over vijf jaar.

Binnen het segment AI-applicaties neemt AI-gerelateerde ERM naar verwachting de komende jaren het snelst groeien in vergelijking met AI-gerelateerde CRM en de rest van AI-applicaties. Van alle genoemde softwaremarkten die in de tracker zijn gepubliceerd, wordt voorspeld dat AI-lifecyclesoftware de snelste groei doormaakt met een CAGR van 38,9% over vijf jaar.

IDC-AI-02-2022.png

AI-services

In de categorie AI-services kende AI-gerelateerde IT-services in de eerste helft van 2021 een jaar-op-jaar groei van 20,4%, met wereldwijde uitgaven van $ 18,4 miljard. Deze groei stijgt naar verwachting tot 22% in 2022 en blijft op dat niveau tot het einde van de prognoseperiode. AI-business services loopt niet ver achter op het gebied van groei met een CAGR van 21,9% over vijf jaar. Tegen 2025 verwacht IDC dat de totale uitgaven voor AI Services $ 52,6 miljard bedragen.

"AI blijft een belangrijke aanjager van IT-investeringen, wat op zijn beurt de uitgaven voor gerelateerde services verhoogt om duurzame acceptatie op schaal te garanderen", zegt Jennifer Hamel, onderzoeksmanager Analytics en Intelligent Automation Services. "De vraag van klanten naar expertise in het ontwikkelen van AI-oplossingen van productiekwaliteit stimuleert de uitbreiding van IT-services. De noodzaak om de juiste organisatie, governance, bedrijfsprocessen en talentstrategieën op te zetten stimuleert op zijn beurt de uitgaven aan zakelijke services."

IDC-AI-02-2022-2.png

AI-hardware won meeste marktaandeel

Ten opzichte van software en services groeide de categorie AI-hardware het meest in termen van marktaandeel in de eerste helft van 2021 met een sprong van 0,5% marktaandeel. Naar verwachting wordt in 2022 een marktaandeel van 5% bereikt met een jaar-op-jaar groei van 24,9%. AI-gerelateerde storage zag in de eerste helft van 2021 een sterkere groei ten opzichte van AI-gerelateerde servers. Deze trend keert in 2022 echter worden om: de vraag naar AI-gerelateerde servers groeit naar verwachting met 26,1%, terwijl de groei voor AI-storage met 19,7% stijgt. Wat het bestedingsaandeel betreft, zijn AI-gerelateerde servers goed voor meer dan 80% van de categorie.

"Van alle uitgaven in de verschillende AI-marktsegmenten is AI-hardware verreweg de kleinste", zegt Peter Rutten, research vice president Performance Intensive Computing bij IDC. "Wat dit organisaties vertelt, is dat speciaal gebouwde hardware voor AI absoluut contraproductief is. Vooral gezien de snelgroeiende vraag naar computers door toenemende AI-modelgroottes en complexiteit."

IDC-AI-02-2022-3.png

Terug naar nieuws overzicht