Redactie - 17 februari 2022

Nationale Politie kocht zevenhonderd camera's van omstreden Dahua

Nationale Politie kocht zevenhonderd camera's van omstreden Dahua image

De Nationale Politie kocht vorig jaar bijna zevenhonderd camera's van het Chinese bedrijf Dahua. De leverancier is in opspraak gekomen na zorgen over spionage en mensenrechtenschendingen.

Follow The Money meldt dat de camera's worden ingezet voor het monitoren van de Nederlandse wegen en voor het bewaken van landsgrenzen. In de meeste gevallen scannen de camera's kentekens van voorbijrijdende voertuigen. De camera's zijn aangeschaft via het Noord-Hollandse Connection Systems. Hoewel Connection Systems de leverancier van de camera's in het midden laat, bevestigt de politie aan Follow The Money dat het om camera's van Dahua gaat.

Zorgen over spionage

Het Chinese bedrijf is in opspraak gekomen na zorgen over onder meer spionage. Zo vrezen critici dat via de camera's van de fabrikant kan worden meegekeken. Dahua ontkent dit en hiervoor is nooit bewijsmateriaal geleverd. In de Verenigde Staten (VS) is het gebruik van Dahua-camera's bij overheidsgebouwen vanwege deze zorg verboden.

Daarnaast wordt Dahua in verband gebracht met de onderdrukking van Oeigoeren in de Chinese provincie Xinjiang. Diverse media en onderzoekers melden dat het bedrijf onderdelen van het surveillancesysteem heeft geleverd dat China in deze provincie inzet voor het monitoren van Oeigoeren.

Eerder bleek al dat ruim vijftig Nederlandse gemeenten gebruik maken van camera's van Dahua en Hikvision, een ander Chinees bedrijf waarover eveneens veiligheidszorgen bestaan. Diverse gemeenten hebben al toegezegd het gebruik van de camera's te heroverwegen.