Ericsson betaalde in Irak mogelijk smeergeld aan IS

17-02-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Ericsson betaalde in Irak mogelijk smeergeld aan IS

Smeergeld dat telecombedrijf Ericsson in Irak betaalde is mogelijk terecht gekomen bij terreurgroep IS. Het bedrijf zou zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie. Diverse betrokken medewerkers zijn naar verluid ontslagen.

Dit blijkt uit een intern onderzoek van Ericsson, melden diverse Zweedse media. In een onderzoek komen opvallende uitgaven door Ericsson-medewerkers in Irak aan het licht. Het zou daarbij onder meer gaan om verdachte betalingen voor het gebruik van alternatieve transportroutes, waarbij de douane werd ontweken. Een deel van deze route zou toentertijd in handen zijn geweest van IS. Het is onduidelijk of smeergeld dat Ericsson heeft betaald daadwerkelijk bij de terreurgroep in handen is gevallen.

Intern onderzoek

Ericsson meldt in een verklaring in 2019 op eigen initiatief een intern onderzoek te zijn gestart. Dit onderzoek hield verband met compliance-zorgen over activiteiten van het bedrijf in Irak. Het onderzoek richtte zich daarbij expliciet op het gedrag van Ericsson werknemers, vendoren en leveranciers. Het onderzoek is eind 2019 afgerond, waarna Ericsson zowel als het gaat om personeel als processen maatregelen nam. Het bedrijf zegt de resultaten van zijn eigen onderzoek te gaan vergelijken met informatie die door media wordt gedeeld. En belooft aanvullende maatregelen te nemen indien nieuwe informatie bekend wordt.

Enkele jaren geleden bleken medewerkers van Ericsson betrokken bij omkoopschandalen in onder meer China en Vietnam. Vanwege deze schandalen trof het Zweedse telecombedrijf een schikking met de Amerikaanse overheid van 1 miljard dollar, omgerekend zo'n 880 miljoen euro.

Terug naar nieuws overzicht