UBPorts Foundation meldt groeiende interesse in Ubuntu Touch voor smartphones

17-02-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

UBPorts Foundation meldt groeiende interesse in Ubuntu Touch voor smartphones

Steeds meer Nederlanders zoeken alternatieven voor apps van Android en iOS op hun smartphone, waarmee ze geen data hoeven te delen of direct of indirect geld hoeven te betalen aan Apple of Google. Dit meldt UBPorts Foundation, dat wijst op een stijgend aantal vragen over de beschikbaarheid en werking van het alternatieve besturingssysteem voor mobiele telefoons.

UBPorts biedt met het op Linux gebaseerde besturingssysteem Ubuntu Touch een open source en onafhankelijk besturingssysteem voor mobiele telefoons als alternatief voor Android en iOS. Ook de recente berichtgeving over de nieuwe stichting van Alexander Klöpping bevestigt de behoefte hieraan bij smartphone gebruikers, stelt UBPorts Foundation.

Zorgen om duopolie Google en Apple

Het aantal vragen van organisaties en particulieren die zich zorgen maken om hun privacy en afhankelijkheid door de duopolie van Google en Apple groeit meldt de organisatie. De UBPorts Foundation signaleerde deze ontwikkeling jaren geleden al en wil smartphone-gebruikers meer keuzevrijheid bieden. Ubuntu Touch is, net als Android en iOS, een besturingssysteem voor mobiele telefoons. Maar in tegenstelling tot Google en Apple - die samen nu zo'n 99% van de markt in handen hebben - is het volledig open source waardoor de community die aan de software werkt, op een veilige manier zelf de regels kan bepalen.

De UBPorts-stichting gelooft in een open, transparante en veilige wereld waarin je de keuze hebt om zelf je mobiele besturingssysteem te kiezen, onafhankelijk van de hardware die je gebruikt. In aansluiting daarop ontwikkelt de stichting ook gratis apps waarover geen techbelasting betaald hoeft te worden, wat wel het geval is bij Google en Apple. Inmiddels staan er 1.200 apps in hun appwinkel. Omdat Ubuntu Touch ontstaan is vanuit de overtuiging dat er keuzevrijheid moet zijn voor consumenten in het besturingssysteem van hun smartphone, leggen ze geen profiel aan van gebruikers. Ook verzamelen de apps geen data voor marketingdoeleinden.

Ubuntu Touch ondersteunt diverse modellen smartphones en tablets. Het streven is het aantal devices dat Ubuntu Touch pre-installed aanbiedt, de komende tijd verder uit te breiden. Het is hun doel om in 2026 een substantieel aantal wereldwijde gebruikers van Ubuntu Touch te hebben.

Kiezen voor een onafhankelijk besturingssysteem

Ubuntu Touch ondersteunt momenteel zestig verschillende typen telefoons; er is onder andere een samenwerking met de Duitse fabrikant Volla, waar het systeem standaard op draait. De klanten die al gekozen hebben voor Ubuntu Touch moeten er nu nog wel wat tijd in willen steken; sommige functionaliteiten zijn nog in ontwikkeling om er straks voor te zorgen dat het grote publiek ook kan overstappen.

Op de site devices.ubuntu-touch.io kunnen gebruikers zien welke smartphones Ubuntu Touch ondersteunen. Vervolgens kun je online Ubuntu Touch installeren via de “Ubports installer” (te downloaden voor Windows, Mac en Linux via deze link). Wanneer het installatieprogramma actief is, kan de smartphone via USB aangesloten worden en kunnen de aanwijzingen op het scherm verder gevolgd worden.

Terug naar nieuws overzicht