Databricks ondersteunt financieel dienstverleners met versnellen datagedreven innovatie

17-02-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Databricks ondersteunt financieel dienstverleners met versnellen datagedreven innovatie

Databricks, gespecialiseerd in data, AI en de lakehouse-architectuur, lanceert het Databricks Lakehouse for Financial Services. Het gaat om een open, modern dataplatform dat is toegesneden op de behoeften van organisaties in het bank- en verzekeringswezen en de kapitaalmarkt. De financiële sector omarmt open source- en cloud-technologie om innovatie te stimuleren. In deze verschuiving gebruiken klanten en partners van Databricks zoals Deloitte, Nasdaq, Avanade, FINOS, Gemini, and TD Bank deze nieuwe Lakehouse-oplossing om de time-to-value van hun data te versnellen.

Een data lakehouse is een nieuwe architectuur voor dataopslag, die de flexibiliteit van data lakes combineert met de beheermogelijkheden van data warehouses. De nieuwe oplossing van Databricks, Lakehouse for Financial Services, is specifiek ontworpen om te voldoen aan de unieke technische, zakelijke en wettelijke eisen voor financiële dienstverleners. Het platform maakt real-time analyse, business intelligence (BI) en AI-werkzaamheden voor alle soorten data mogelijk. Databricks ondersteunt multi-cloud-omgevingen om het risico van vendor lock-in te verkleinen. Lakehouse for Financial Services bevat tevens data-oplossingen en zogenaamde use-case accelerators: kant-en-klare bouwstenen voor essentiële use cases omtrent onder meer compliance- en rapportageverplichtingen, risicobeheer, fraude en open banking.

Versnelde modernisering van dataplatform

De Canadese TD Bank kondigde recent de versnelde modernisering aan van zijn dataplatform, dat gebruikmaakt van Databricks op Microsoft Azure. “Bij TD staan data en analytics centraal in innovatietrajecten voor onze klanten”, aldus Jeff Martin, SVP Corporate Platforms bij TD Bank. “Door onze data te consolideren op het Microsoft Azure-cloudplatform en gebruik te maken van Databricks kunnen we de klantervaring verder verbeteren en ontwikkelen en de ontwikkeling van nieuwe producten ondersteunen.”

"Voor financiële dienstverleners die willen moderniseren en innoveren zijn de twee belangrijkste assets niet langer kapitaal en schaalgrootte, maar data en medewerkers", zegt Junta Nakai, RVP, Financial Services Global Industry Leader bij Databricks. "Databricks’ Lakehouse for Financial Services brengt deze twee kritieke aspecten samen op een veilig, op samenwerking en open source gebaseerd dataplatform. Hiermee kunnen deze organisaties data in meerdere clouds optimaal benutten én AI-gedreven innovatie stimuleren."

Gestandaardiseerde, real-time data delen

Daarnaast maakt Databricks' Delta Sharing het mogelijk om gestandaardiseerde, real-time data te delen met leveranciers van financiële data zoals Nasdaq, Factset en Intercontinental Exchange. Hierdoor wordt het makkelijker om via het Lakehouse platform data te verwerken, te delen en er waarde uit te halen. Databricks blijft met de nieuwe oplossing trouw aan zijn open source roots: het Lakehouse for Financial Services is geïntegreerd met Legend, een kritiek onderdeel van FINOS (de Fintech Open Source Foundation en het sectorspecifieke project van de Linux Foundation), om een open ecosysteem te creëren op basis van gemeenschappelijke standaarden voor financiële data in het gehele bankwezen.

Consultancy partners zoals Deloitte en Avanade werken samen met Databricks om de ingebruikname van het Lakehouse-platform in financiële dienstverlening verder te versnellen door nieuwe datadiensten en oplossingen te ontwikkelen op basis van Databricks. De partneroplossingen zijn op maat gemaakt voor de financiële dienstverlening. Enkele voorbeelden zijn:

  • Deloitte FinServ Governed Data Platform: een cloud-based, gecureerd dataplatform dat voldoet aan regelgeving en een single source of truth levert voor financiële instellingen. Hiermee kunnen zij op slimme wijze gegevensdomeinen en goedgekeurde provisioning points organiseren voor business intelligence, datavisualisatie, voorspellende analyses, AI/ML, NLP en RPA.
  • Avanade Risk Management: stelt financiële instellingen in staat snel data aan te wenden in een value-at-risk datamodel om opkomende risico's en bedreigingen bij te houden. Door hun risicobeheerprogramma’s te moderniseren en over te stappen naar de cloud, zijn financiële instellingen in staat risico's rondom regelgeving en compliance te beperken en hun capaciteit op te schalen in een uniforme aanpak voor data-analyse.

Kant-en-klare data-oplossingen op maat

Gecureerde frameworks voor datamodellen, partneroplossingen en bouwstenen zijn beschikbaar zodat organisaties voor het oplossen van branchespecifieke uitdagingen. Denk hierbij aan:

  • Markttoezicht en analyse na handelsdagen - Schaalbare verwerking voor tijdreeksanalyses van marktgegevens. Essentiële marktgegevens en uiteenlopende alternatieve databronnen kunnen worden gecombineerd, waardoor vermogensbeheerders beleggingsstrategieën kunnen backtesten en efficiënt kunnen rapporteren over analyses van transactiekosten.
  • Verrijking van transacties - Een schaalbare geospatiale analytics library voor analyse van creditcardtransacties en open banking. Deze library maakt hyperpersonalisatie in retail banking mogelijk om het transactiegedrag van klanten beter te begrijpen - een voorwaarde voor betere klantsegmentatie en moderne fraudepreventiestrategieën.
  • Fraudedetectie en -preventie met voorspellende analyses - Maak gebruik van gegevens en machine learning om fraude te voorkomen en KYC/AML-programma’s (Know Your Customer en Anti-Money Laundering) te verbeteren. Hierdoor kunnen organisaties sneller reageren op criminele activiteiten en financiële fraude op grote schaal inperken - van frauduleuze effectenhandel tot witwassen.
  • Rapportageverplichtingen - Versimpeling van verplichte rapportages en compliance door stroomlijning van het vergaren, verwerken en verzenden van data volgens open standaarden en protocollen voor het delen van data.

Michael Hartman benoemd tot SVP Regulated Industries

Databricks heeft ook Michael Hartman benoemd tot SVP Regulated Industries om de wereldwijde uitbreiding en groei in financiële dienstverlening aan te sturen. Hij stapt over van Salesforce, waar hij recentelijk de functie van EVP van North American Financial Services bekleedde en de afgelopen tien jaar de Financial Services-strategie en -teams hielp uit te bouwen.

DataBricks Ventures investeerde onlangs in TickSmith, een B2B SaaS-platform en een Delta Sharing-partner met oplossingen voor het monetariseren van data gebouwd op Lakehouse for Financial Services.

Terug naar nieuws overzicht