Website Topotijdreis vernieuwd

14-02-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Website Topotijdreis vernieuwd

Hoe zag de leefomgeving er 50, 100 of zelfs 200 jaar geleden uit? En hoe is de stad gegroeid? Dat is nu nog eenvoudiger te achterhalen met de vernieuwde functionaliteit en verbeterde toegankelijkheid van Topotijdreis.nl. De aanpassingen zorgen ervoor dat gebruikers gemakkelijker en sneller kunnen scrollen door de jaartallen van topografische kaarten of luchtfoto’s. Dankzij de vernieuwde tijdbalk is er meer ruimte voor de beelden van het gebied. Ook zijn topografische kaarten of luchtfoto’s uit verschillende jaren met elkaar te vergelijken om eenvoudiger ontwikkelingen van (delen van) Nederland te zien.

Topotijdreis werd in 2015 geïntroduceerd door het Kadaster en kaartenspecialist Esri, ter ere van 200 jaar topografische kaarten van de Nederlandse overheid. Sinds 1815 wordt Nederland officieel en onafgebroken in kaart gebracht. Bijvoorbeeld de ligging van wegen, water, bebouwing en landbouwgrond. Met Topotijdreis werd deze data beschikbaar gesteld aan een grote groep mensen. Esri en digitaal ontwerpbureau Studio Wolf hebben in opdracht van het Kadaster vernieuwingen doorgevoerd in de site, waardoor deze enorme hoeveelheid kaarten en data nu nog toegankelijker is voor iedereen, van liefhebber tot professional.

Nieuwe mogelijkheden, meer informatie

Via verbeterde metadata is het voor gebruikers van Topotijdreis nu nog eenvoudiger geworden om te weten te komen naar welk kaartproduct wordt gekeken. Het is nu mogelijk om twee topografische kaarten of luchtfoto’s met elkaar te vergelijken, waarbij ze met elkaar gesynchroniseerd blijven qua zoomlevel en het gebied dat in beeld is. Hierbij is ook rekening gehouden met de werking op een mobiel apparaat.

De metadata wordt rechtsonder op de website weergegeven en toont altijd alleen de naam van het kaartproduct dat zichtbaar is voor het zoomniveau en jaartal dat de gebruiker heeft ingesteld.

Topotijdreis biedt meer mogelijkheden om de informatie te delen via Twitter, LinkedIn, Whatsapp (mobiel) en/of het kopiëren van de link naar het klembord. De gebruiker die de link aanklikt krijgt dan Topotijdreis in dezelfde staat te zien als de verzender, dus op hetzelfde schaalniveau, gebied en jaartal. Dit werkt ook met vergelijk-functie, zodat ook ‘vergelijk-kaarten’ zijn te delen.Internationale voorloper

Topotijdreis is een unieke verzameling kaarten en luchtfoto’s en internationaal een voorloper als het gaat om de inzet en beschikbaar stellen van digitale kaartgegevens op een gebruiksvriendelijke wijze. De site maakt gebruik van meest recente mapping API’s van Esri. Studio Wolf is daarbij aangetrokken om als design studio voor kaartgedreven applicaties en websites nieuwe inzichten en visies te geven op de gebruiksvriendelijkheid van de site. De samenwerking tussen de drie partijen, Kadaster, Esri en Studio Wolf, heeft geleid tot deze nieuwe versie van Topotijdreis.

De Nederlandse overheid maakt al sinds 1815 onafgebroken topografische kaarten. Op 18 februari 1815 werd het Topographisch Bureau opgericht, dat later als de Topografische Dienst onderdeel werd van het ministerie van Defensie. In 2004 werd de dienst onderdeel van het Kadaster.

Terug naar nieuws overzicht