Witold Kepinski - 11 februari 2022

Roelien Kamminga wordt voorzitter commissie voor Digitale Zaken

Roelien Kamminga wordt voorzitter commissie voor Digitale Zaken image

Tijdens de constituerende vergadering op 9 februari 2022 maakte Renske Leijten (SP) bekend dat Roelien Kamminga (VVD) is verkozen tot voorzitter van de commissie voor Digitale Zaken. Roelien Kamminga is in totaal bijna 1 jaar actief in de Tweede Kamer.

De commissie DiZa richt zich specifiek op verschillende ontwikkelingen en vraagstukken rond digitalisering. Ze zorgt voor verbinding in de behandeling van digitale dossiers op de diverse beleidsterreinen.

Er zijn zes thema’s bepaald waar Diza over gaat en waarop zij ook commissiedebatten plant. Op verschillende onderwerpen sluit DiZa aan als ‘volgcommissie’, zodat de expertise van de commissieleden van DiZa in de behandeling wordt benut.

De zes thema’s zijn:

1. Opkomende en toekomstige technologieën
De commissie voor Digitale Zaken richt zich op opkomende en toekomstige digitale technologieën die van invloed zijn op onze samenleving. Denk bijvoorbeeld aan kunstmatige intelligentie, virtual reality en blockchain.

2. Digitaal burgerschap en democratie
De commissie voor Digitale Zaken richt zich op de digitale vaardigheden van burgers, bedrijven en overheden voor deelname in de digitale samenleving. Ook richt zij zich op de invloed van digitalisering op onze democratie.

3.Digitale grondrechten en data-ethiek
De commissie voor Digitale Zaken bewaakt en stelt (juridische) kaders vanuit publieke waarden en grondrechten voor digitalisering. In het bijzonder rondom de verzameling en toepassing van data over burgers en bedrijven.

4. Digitale infrastructuur en economie
De commissie voor Digitale Zaken richt zich op de vaste en mobiele communicatienetwerken waarmee digitalisering mogelijk is. Daarnaast heeft zij aandacht voor de onderlinge verhoudingen en machtsposities op de onlinemarkten. Een voorbeeld hiervan is telecommunicatie, waaronder 5G en 6G.

5. Online veiligheid en cybersecurity
De commissie voor Digitale Zaken richt zich op de veiligheid van digitale technologieën en de beveiliging van informatie. Onderwerpen zoals cybersecurity en encryptie vallen onder dit thema.

6. Digitaliserende overheid
De commissie voor Digitale Zaken richt zich op de toepassing van digitale technologieën door de overheid. Hoe is de digitale dienstverlening door de overheid geregeld? En hoe past de overheid open source software en open data toe?

Petra Claessen, CEO BTG en BTG Services: "Digitalisering biedt interessante kansen voor de samenleving. Om hiervan maximaal te profiteren is van het belang dat de overheid de omarming hiervan in de juiste banen leidt. En zelf optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden die digitalisering biedt. Allerlei zaken zijn hierbij relevant, variërend van digitale veiligheid en ethiek tot digitale vaardigheden en infrastructuur. De commissie Digitale Zaken speelt dan ook een belangrijke rol in het profiteren van de kansen die digitalisering biedt. BTG staat klaar om samen met haar achterban mee te denken met de commissie Digitale Zaken mee en samen te acteren."

Foto bron: Wikipedia, gemaakt door Buck Bijlsma - Afdeling voorlichting Tweede Kamerfractie VVD

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024