Wouter Hoeffnagel - 11 februari 2022

Franse toezichthouder: Google Analytics voldoet niet aan Europese privacywetgeving

Franse toezichthouder: Google Analytics voldoet niet aan Europese privacywetgeving image

De gegevens van Europese burgers worden onvoldoende beschermd tegen meekijken door Amerikaanse geheime diensten. De dienst voldoet hiermee niet aan de Europese privacywetgeving. Dit stelt de Franse privacytoezichthouder CNIL, die met een verbod op Google Analytics dreigt.

Google Analytics is een dienst van Google waarmee allerlei statistieken kunnen worden verzameld over websitebezoekers en -gebruik. Denk hierbij aan het aantal pageviews, unieke bezoekers en wijze waarop gebruikers de website zijn binnengekomen.

Genomen maatregelen bieden onvoldoende veiligheid

De toezichthouder meldt dat Google weliswaar maatregelen heeft genomen om het delen van data beter te reguleren. De CNIL stelt echter dat deze maatregelen onvoldoende zijn om gegevens van Europese burgers uit handen van Amerikaanse inlichtingendiensten te houden. De CNIL oordeelt daarom dat Google Analytics in strijd is met Europese privacywetgeving. Een Franse websitebeheerder is opgedragen binnen een maand aan de voorwaarden te voldoen of het gebruik van Google Analytics te staken.

Ook in Nederland kijkt de privacytoezichthouder kritisch naar Google Analytics. De Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt websitebeheerders op zijn website dat het gebruik van Google Analytics binnenkort mogelijk niet meer is toegestaan.