Wouter Hoeffnagel - 08 februari 2022

Sloveens wetsvoorstel voor weren risicovolle telecomvendoren van tafel

Sloveens wetsvoorstel voor weren risicovolle telecomvendoren van tafel image

In Slovenië is een wetsvoorstel van tafel dat telecomproviders verbood apparatuur van 'risicovolle vendoren' te gebruiken in hun telecomnetwerken. Het zou daarbij specifiek gaan om partijen die door de Sloveense overheid als risicovol worden bestempeld, op basis van advies van de Sloveense Nationale Security Raad.

De Sloveense ministerie van Digitale Transformatie Mark Boris Andrijanic is van mening dat de wetgeving de veiligheid van communicatienetwerken en -diensten in Slovenië naar een hoger niveau zou tillen, meldt Euractiv. Met de wetgeving wil de minister naar verluid voldoen aan aanbevelingen van de Europese Commissie.

Alert zijn op apparatuur die risico's oplevert

De commissie riep EU-lidstaten eerder op alert te zijn op telecomapparatuur waarvan het gebruik risico's met zich meebrengt. Specifieke bedrijven werden hierbij niet genoemd. In verschillende andere EU-lidstaten mag het Chinese techbedrijf Huawei echter geen kernapparatuur leveren voor 5G-netwerken.

De Sloveense oppositie keerde zich echter tegen de nieuwe wetgeving. Aangezien het Sloveense kabinet in het parlement niet langer over een meerderheid beschikt, kon de oppositie het voorstel blokkeren.