Wouter Hoeffnagel - 08 februari 2022

Zweedse prijsvergelijker klaagt Google aan wegens misbruik van marktpositie

Zweedse prijsvergelijker klaagt Google aan wegens misbruik van marktpositie image

Google is door het Zweedse PriceRunner aangeklaagd wegens het misbruiken van zijn dominante machtspositie. Het bedrijf eist 2,1 miljard euro aangezien Google zijn eigen prijsvergelijker zou hebben voorgetrokken.

PriceRunner, dat wordt overgenomen door betalingsprovider Klarna, stelt dat Google de wet overtreedt door zijn eigen prijsvergelijker Google Shopping voorrang te geven in de zoekresultaten van zijn zoekmachine. Topman Mikael Lindahl verwacht dat zijn bedrijf uiteindelijk meer schade lijdt dan de geëiste 2,1 miljard euro. Dit aangezien Google vooralsnog zou doorgaan met zijn vermeende wetsovertredingen.

Europese boete

Deze werkwijze is ook de Europese Unie (EU) een doorn in het oog; de Europese Commissie legde Google hiervoor eerder al een boete van 2,4 miljard euro op. Google is tegen deze boete in beroep gegaan. Een eerste beroep bij een Europese rechter is vorig jaar afgewezen.

Google kan zich niet vinden in deze lezing. Het bedrijf stelt de zoekresultaten van Google Shopping prominent te hebben aangeboden in zijn zoekresultaten om gebruikers zo beter te kunnen bedienen. Het Gerecht van de Europese Unie schoof dit argument eerder van tafel.