Filebase maakt block chain storage laagdrempelig

11-02-2022 | door: Hans Steeman
Deel dit artikel:

Filebase maakt block chain storage laagdrempelig

De Amerikaanse, in Boston gevestigde, startup Filebase heeft zich ten doel gesteld om bedrijven die op zoek zijn naar een gedistribueerde S3 compatibele object storage (Web3 compatibel), te helpen.  Binnen het concept wordt gebruik gemaakt van bestaande gedistribueerde block chain storage netwerken zoals Sia, Storj en Filecoin. In de roadmap wordt al gesproken over toekomstige uitbreidingen.

Het gebruik van deze blockchain netwerken zal voor veel potentiele klanten een uitdaging zijn, omdat de businessmodellen anders in elkaar zitten. Zo wordt storage in relatief grote brokken aangeboden (32, 40 of 64 Mbyte). Hierdoor kan de opslag heel inefficiënt worden als er ook veel kleinere bestanden opgeslagen worden. Daarnaast vereisen deze aanbieders vaak afrekening in crypto coins.

Joshua Noble de medeoprichter en CEO: “Filebase heeft nu een brug gebouwd tussen deze netwerken en de potentiele gebruikers, waarbij de communicatie gaat via een speciale Filebase API. Dankzij de API worden de bijzondere eigenschappen afgevangen en geconverteerd naar de gangbare concepten. Zo maakt de API het afrekenen met de creditcard mogelijk en ondervangt het de nadelige eigenschappen van de grote block size.”

De bestanden worden door Filebase opgesplitst en gedistribueerd opgeslagen op basis van erasure codering. Vervolgens worden de databrokken wereldwijd gedistribueerd en opgeslagen in de block-chain netwerken van keuze. Bij de klanten wordt enkel de gebruikte opslagcapaciteit in rekening gebracht.

Het tarief ligt rond de 5 dollar per Tbyte per maand.De database van Filebase synchroniseert alle info inzake de opgeslagen objecten op meta dataniveau. Ze vormen daarmee een meta controller / gateway voor de storage netwerken.

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht
Security