Wouter Hoeffnagel - 03 februari 2022

Jan De Bock is nieuwe Managing Direftor van delaware Belux

Jan De Bock is nieuwe Managing Direftor van delaware Belux image

Jan De Bock is benoemd tot Managing Director van delaware Belux. De Bock volgt rol Luc Van Aelbroeck (2003-2008), Jan Delaere (2009-2015) en Patrick Andersen (2016-2021) op. Om de wendbaarheid van de organisatie te garanderen, wordt de functie van Managing Director bij het bedrijf iedere vijf of maximaal zes jaar doorgegeven.

Patrick Andersen heeft op 1 januari 2022 zijn rol als Managing Director doorgegeven aan Jan De Bock. Hij legt uit waarom die verschuiving in leiderschap zo belangrijk is voor delaware. “Het idee vindt zijn oorsprong in onze droom: om als bedrijf ook binnen 150 jaar nog steeds te bestaan.”

'Het model werkt'

Jan Delaere, die in 2016 zijn positie als Managing Director aan Patrick doorgaf, bevestigt dat. Hij kijkt tevreden terug op zijn periode aan het roer. “delaware is een unieke organisatie, zoveel is zeker. Als Managing Director voelde ik mij als een vis in het water. Het was dan ook niet evident om die rol na 6 jaar af te staan, wat tegelijkertijd aantoont dat het beperken van de mandaten in de tijd nodig is. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat Patrick het in de veranderde context van de voorbije jaren beter gedaan heeft dan ik dit had kunnen doen. Het model werkt.”

Luc Van Aelbroeck, de eerste Managing Director van delaware Belux: “Om iets van oneindige duur te kunnen creëren, ben je verplicht om het van de ene generatie op de andere door te geven. Het doorgeefmechanisme dat we daartoe hebben ingebouwd, weegt mee op elke beslissing die genomen moet worden, zowel op de korte als op de lange termijn. Vijf jaar is net lang genoeg voor een Managing Director om in die rol te groeien en ons strategische vijfjarenplan uit te voeren. Vanaf het moment dat er een routine in kruipt, is het hoog tijd om uit te kijken naar een opvolger.”

Ook Jan De Bock gelooft sterk in de principes van de 5-jarige termijn en gedistribueerd leiderschap, om twee redenen: “We zien dat elke Managing Director zijn invulling geeft aan de rol. Ik zal tegen andere uitdagingen aanlopen dan mijn voorganger Patrick – die dat trouwens fantastisch gedaan heeft. Maar na 5 jaar bestaat het gevaar dat bepaalde zaken vanzelfsprekend worden. Een nieuwe Managing Director durft meer dingen in vraag te stellen, omdat die nog zoekende is. Dat is hoe ik het tijdens de overgangsperiode op het einde van 2021 heb ervaren.”   

Groei als gevolg van succes

In het begin zag medeoprichter Luc Van Aelbroeck delaware als een project, waarvan hij de projectleider was. “Als Managing Director had ik een duidelijk doel voor ogen. Ik wist wie de stakeholders waren en welke bijdragen zij moesten leveren om dat doel te bereiken.” Het projectteam waar Luc over spreekt, bestond toen, na de managementbuy-out in 2003, uit 124 medewerkers. Ter vergelijking: delaware rondde in 2021 nog de kaap van 3000 werknemers wereldwijd.

Jan Delaere, die in 2009 Managing Director werd van delaware Belux, herinnert het zich nog goed: “Toen ik overnam van Luc was het nog mogelijk om iedereen bij naam te kennen, maar door onze groei heb ik dat op een bepaald punt wel moeten loslaten. Na 6 jaar was ons werknemersaantal opnieuw verdubbeld.” Ook Patrick Andersen zag een groei tijdens zijn termijn als Managing Director, maar verduidelijkt dat er geen obsessie is. “Groei is niet het doel, groei is het gevolg. Onze groei is de optelsom van de ambities van al onze solutions.” Jan Delaere vult aan: “Ons primaire doel is altijd het creëren van blijvende waarde geweest. Groei volgt daaruit.”

Jan De Bock voorspelt ook in de komende 5 jaar een groei voor delaware Belux, al vermoedt hij dat die minder snel zijn dan in het verleden. Voor Jan is het cruciaal dat de identiteit van het bedrijf bewaard blijft, een bezorgdheid die ook Patrick Andersen deelt. “Net onze unieke cultuur en pragmatische insteek maken ons zo sterk. We blijven jonge mensen aanwerven en nemen hen mee in onze delaware aanpak,” zegt Jan De Bock. “Ook in het leiderschap is die mix van verschillende leeftijden en achtergronden een rijkheid,” vult Patrick Andersen aan. De 4 heren zijn het erover eens dat het leeftijdsverschil van 15 jaar tussen Patrick Andersen en Jan De Bock (die recent 40 werd) een nieuwe dynamiek zal creëren en inspirerend kan zijn voor velen. Want “de toekomst ligt bij de jeugd,” concludeert Jan Delaere.

Vier stijlen en een doel

Luc, Jan, Patrick en Jan benadrukken dat de droom en duurzaamheid van delaware voorop blijven staan, maar dat elke Managing Director uiteraard andere accenten legt. Patrick geeft Jan De Bock ook de ruimte en het vertrouwen om die rol op zijn eigen manier in te vullen, “net zoals Jan Delaere dat voor mij gedaan heeft.” Patrick was de voorbije jaren ook de mentor van Jan De Bock en stelt hem gerust: “Hij staat er niet alleen voor: de voltallige vennotengroep ondersteunt hem in zijn opdracht.”

Niet toevallig was het ook Jan Delaere die bij de start van Jan De Bocks delaware-carrière in 2004 aanwezig was. Hij wenst Jan De Bock dan ook het allerbeste met deze nieuwe uitdaging. “Ik heb het voorrecht gehad om Jan te zien groeien binnen onze organisatie.” Op de vraag of hij advies heeft voor Jan, zegt hij: “Als Managing Director hoef je niet te managen, maar te leiden. En leiden, dat is vooral luisteren. Wat dat betreft staat Jan al heel ver. Ik zie dat de ‘war for talent’ volop woedt en we onze diensten verder moeten uitbreiden. De klemtonen die Jan zal leggen, zullen een antwoord moeten bieden op die uitdagingen.”

Jan De Bock bedankt de voorgaande generaties voor het vertrouwen dat ze in hem stellen en de kennis die hij in al die jaren bij delaware heeft opgedaan door met hen samen te werken: “Ik kijk er enorm naar uit om samen een nog beter en sterker delaware uit te bouwen.”