Wouter Hoeffnagel - 31 januari 2022

Huawei klaagt Zweedse staat aan wegens uitsluiting bij 5G-netwerken

Huawei klaagt Zweedse staat aan wegens uitsluiting bij 5G-netwerken image

Het Chinese techbedrijf Huawei klaagt de Zweedse aan. Zweden sluit Huawei uit bij de uitrol van 5G-netwerken. Het bedrijf eist een schadevergoeding.

Waar Huawei in sommige andere Europese lidstaten is uitgesloten voor het leveren van de kernapparatuur voor 5G-netwerken, is Huawei in Zweden volledig uitgesloten bij de uitrol van 5G-netwerken. Ook moet Huawei reed geïnstalleerde apparatuur op 1 januari 2025 hebben verwijderd. Het Verenigd Koninkrijk is het enige andere Europese land dat Huawei volledig uitsloot bij de opbouw van 5G-netwerken, terwijl Zweden binnen de EU de enige lidstaat is.

Huawei is het niet eens met de beslissing en stapt daarom naar de rechter. Het gaat om een arbitrageprocedure tegen de Zweedse staat bij het Internationaal Centrum voor Beslechting van Investeringsgeschillen van de Wereldbank. Huawei stelt dat zijn investeringen in Zweden ernstige schade hebben geleden door de beslissing van de Zweedse overheid. Ook spreekt Huawei van discriminatie. Het bedrijf eist een schadevergoeding. De Zweedse publieke omroep SVT meldt dat Huawei initieel 5,2 miljard Zweedse kronen eiste, omgerekend zo'n 497 miljoen euro. Dit zou echter kunnen oplopen tot 30 miljard Zweedse kronen, wat neerkomt op bijna 2,87 miljard euro.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024