Wouter Hoeffnagel - 31 januari 2022

Canalys: Zeven procent meer smartphones verscheept

Canalys: Zeven procent meer smartphones verscheept image

363 miljoen smartphones zijn verscheept in het vierde kwartaal van 2021, een kleine groei van 1% op jaarbasis. Voor heel 2021 verscheepten leveranciers echter 1,35 miljard smartphones, een groei van 7% op jaarbasis. Het aantal ligt dicht bij de 1,37 miljard eenheden die in 2019 zijn verscheept.

Dit blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Canalys. De ranglijst van top vijf smartphoneleveranciers in 2021 is ongewijzigd ten opzichte van 2020. Alle partijen kregen gedurende het volledige jaar te maken met een ernstig aanbodtekort. Samsung blijft marktleiders met bijna 275 miljoen verkochte smartphones in 2021 en een wereldwijd marktaandeel van 20%. Apple levert opnieuw een sterk vakantiekwartaal, aangedreven door zijn nieuwe iPhone-reeks. Het aantal zendingen voor het hele jaar komt uit op 230 miljoen, wat een jaar-op-jaar groei van 11% betekent. Xiaomi sluit het jaar af met meer dan 191 miljoen verscheepte smartphones. OPPO en vivo staan op de vierde en vijfde plek, met een groei van smartphones met respectievelijk 22% en 15%.

canalys-smartphonemarkt-2021.jpg

'Weg naar herstel was een uitdaging'

"De weg naar herstel was een uitdaging voor de industrie, aangezien de vraag in veel gebieden nog steeds het aanbod overtrof", zegt Canalys-analist Sanyam Chaurasia. “Veel leveranciers hebben hun beste prestaties geleverd in 2021, door het aantal smartphoneverzendingen met dubbele cijfers uit te breiden om de pre-COVID-19-niveaus te vergelijken en te overtreffen. De belangrijkste groeimotor voor de industrie kwam van het enorme massamarktsegment, vooral in Azië-Pacific, het Midden-Oosten en Afrika, evenals Latijns-Amerika. Helaas was dit segment ook getuige van de ernstigste tekorten aan componenten, vooral in low-end 4G-chipsets. In de toekomst neemt de onbalans in het aanbod geleidelijk af naarmate leveranciers van chipsets de productie opvoeren en de prijs van 5G-chipsets daalt, wat 5G-apparaten helpt om in 2022 de volgende volumedriver te worden.”

"De pandemie heeft het high-end smartphonesegment echter niet verzacht, zoals Apple en Samsung hebben aangetoond", aldus Canalys Research Analyst Le Xuan Chiew. "Apple's recordjaar op het gebied van smartphones is geen verrassing, maar Samsung werd dit jaar hard getroffen door problemen met de levering en productie. De belangrijkste volumeaanjager - de Galaxy A-serie - kampten overal ter wereld met tekorten. Samsung richtte zich echter op het vergroten van de winstgevendheid, vooral via zijn hoogwaardige portfolio. De Galaxy S- en Z-families waren van cruciaal belang om het dalende volumeaandeel ten opzichte van Chinese leveranciers op de wereldmarkt te compenseren. Met een ASP van meer dan $ 1.500, heeft Samsung's opvouwbare smartphoneportfolio tot nu toe voldaan aan de verwachtingen van acht miljoen zendingen in een jaar. Dit is een verdrievoudiging van de zendingen vanaf een beperkte basis. Samsung sloot 2021 af met ongelooflijk gezonde winsten, wat een sterke comeback in het komende jaar aangeeft.”

canalys-smartphonemarkt-2021-2.jpg

canalys-smartphonemarkt-2021-3.jpg

'Afhankelijker van mobiele apparaten'

"De pandemie heeft consumenten afhankelijker gemaakt van mobiel, van vaccinrecords tot dagelijkse boodschappen", voegt Canalys VP Mobiliteit Nicole Peng toe. “Terwijl kleinere leveranciers zich zouden moeten concentreren op de mogelijkheden om aan de opgekropte vraag van de individuele markten te voldoen, positioneren toonaangevende spelers zichzelf steeds meer als categorie-overschrijdende apparaatspelers. Met de technologische visie en infrastructuur om bredere kansen te grijpen rond smartphones, nu consumenten steeds meer de digitale wereld omarmen.”