Ministerie van BZ gebruikt videovergaderplatform van bijna negen ton niet

27-01-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Ministerie van BZ gebruikt videovergaderplatform van bijna negen ton niet

Een alternatief voor vergaderplatform Zoom kostte het ministerie van Binnenlandse Zaken bijna 900.000 euro. Het Dutch Secure Mobile Communication Platform wordt in de praktijk echter niet gebruikt.

Dit meldt de Volkskrant. Het Dutch Secure Mobile Communication Platform moest een eigen alternatief vormen voor videovergaderplatformen als Zoom en Microsoft Teams. Het ministerie gaf aan het begin van de uitbraak van de coronapandemie stichting New Trust Foundation (NTF) opdracht tot de ontwikkeling van het platform. Deze stichting werd eind 2019 opgericht voor de promotie van veilig werken. In totaal is ruim 886.000 euro aan voorschotten aan NFT betaald voor de ontwikkeling van het platform.

'Onvoldoende gebruiksgemak'

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt echter aan de Volkskrant dat het platform niet wordt gebruikt. Het platform zou een te lange ontwikkeltijd hebben gekend en daarnaast onvoldoende gebruiksgemak bieden.

De ontwikkeling is uitgevoerd door X-Systems, dat is gespecialiseerd in digitale beveiliging. Dit bedrijf stelt dat het Dutch Secure Mobile Communication Platform veilig is en op Nederlandse servers draait. Wel zou het platform minder gebruiksvriendelijk zijn dan alternatieven. Het bedrijf hoopt dat de overheid over het platform van mening verandert.

Ontwikkeling afgeblazen

Een prototype van het platform is naar verluid bewaard gebleven. De verdere ontwikkeling van het Dutch Secure Mobile Communication Platform is echter afgeblazen. Ook heeft het ministerie naar verluid de banden met NFT verbroken.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud