3D printing industrie groeit wereldwijd stevig door

26-01-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

3D printing industrie groeit wereldwijd stevig door

De verzendingen van industriële 3D-printers stegen in de eerste drie kwartalen van 2021 met +39%, maar bleven met -6% achter op pre-Covid-niveaus (Q1-Q3 2019). Bepaalde 3D-printtechnologieën kunnen middelgrote productie van harde goederen dichter bij het punt van consumptie brengen en zo de toeleveringsketen verkorten, waardoor de afhankelijkheid van logistiek die momenteel wereldwijd problematisch is, wordt verminderd.

Niet alle componenten binnen 3D-printers zelf kunnen echter op deze manier worden gemaakt en de industrie werd in het derde kwartaal van 2021 geplaagd door zijn eigen uitdagingen in de toeleveringsketen. op alle cilinders en velen meldden dat de vraag groter was dan het aanbod. Het enthousiasme was voelbaar tijdens recente persoonlijke handelsevenementen (RAPID+TCT in de VS in september en Formnext in Duitsland in november) waar potentiële klanten mensen en producten weer in 'real life' konden zien. Bijna alle grote leveranciers bij Formnext zeiden dat nieuwe en hernieuwde interesse in 3D-printen een gevolg was van wereldwijde problemen in de toeleveringsketen. De interesse is niet alleen anekdotisch, maar is ook doorgevoerd in de orderboeken, waardoor de industrie levendig blijft. De vraag naar op de consument gerichte printers is afgenomen sinds de eerste lockdowns, maar bleef in de eerste drie kwartalen van 2021 hoger dan het pre-pandemische niveau. De interesse is niet alleen anekdotisch, maar is ook doorgevoerd in de orderboeken, waardoor de industrie levendig blijft. De vraag naar op de consument gerichte printers is afgenomen sinds de eerste lockdowns, maar bleef in de eerste drie kwartalen van 2021 hoger dan het pre-pandemische niveau. De interesse is niet alleen anekdotisch, maar is ook doorgevoerd in de orderboeken, waardoor de industrie levendig blijft. De vraag naar op de consument gerichte printers is afgenomen sinds de eerste lockdowns, maar bleef in de eerste drie kwartalen van 2021 hoger dan het pre-pandemische niveau.

Industrieel en Design
De leveringen van printers uit de industriële en designklasse (deze verkopen voor $ 20K+) herstelden sterk in 2021 nadat ze zwaar werden getroffen door verminderde kapitaaluitgaven door bedrijven over de hele wereld in 2020. Toch bleef het aantal verkochte nieuwe printers achter bij pre-Covid niveaus. De sterkste vraag in de categorie Industriële 3D-printers in de periode was afkomstig van printers die gericht waren op productie of op massa-aanpassing. De verzendingen van machines die sommige technologieën gebruiken, lagen zelfs boven het niveau van 2019: +22% voor polymere Vat Polymerisation-printers en +104% voor metalen Binder Jetting-modellen. Het laatste type printer wordt gebruikt door een groot aantal markten (waaronder luxegoederen, onderwijs, R&D en de auto- en ruimtevaartindustrie) voor massaproductie. Resin Vat Polymerisation-printers blijven sterk in trek in de tandheelkundige industrie over de hele wereld:

Professioneel
Deze prijsklasse werd het minst getroffen door de pandemie en de relatief hoge basislijn voor 2020 zorgt ervoor dat de groei van +14% op jaarbasis in de eerste drie kwartalen van 2021 er minder indrukwekkend uitziet. De verzendingen waren echter niet alleen hoger dan vorig jaar, maar ook +13% hoger dan in dezelfde periode vóór Covid. De recente groei in deze sector is te danken aan nieuwe productlijnen en de versnelde introductie van benchtop SLS-polymeer Powder Bed Fusion-machines.

Persoonlijk en Kit & Hobby
Volledig geassembleerde persoonlijke 3D-printers hebben steeds plaatsgemaakt voor goedkopere kits - hoewel de vraag naar beide omhoogschoot op het hoogtepunt van de Covid-lockdowns in 2020. maar de verzendingen bleven boven het niveau van 2019. Aangezien deze categorieën gericht zijn op de consument, is het vierde kwartaal het meest veelzeggend en de huidige prognoses suggereren dat de jaarlijkse verzendingen van persoonlijke printers met maar liefst −10% zouden kunnen dalen in 2020, hoewel nog steeds +33% hoger dan in 2019. Kit & Hobby-printer zendingen liggen op schema om een groei van ten minste +36% op jaarbasis te zien, wat geweldig klinkt, maar veel leveranciers hadden hogere verwachtingen aangezien de verkoop in 2020 bijna het dubbele was van die van 2019. De populairste items in deze op hobbyisten gerichte markt zijn hars -gebaseerde LCD-printers, waarvan er vele voor minder dan $ 250 worden verkocht.

In 2022 zullen de aandachtsgebieden voor de industrie onder meer thermoplasten door extrusie van materiaal op hoge temperatuur, composieten, het evenwicht tussen organische groei en consolidatie, beperking van de toeleveringsketen en de rol van digitale productie naast die van additieve productie zijn. De huidige recordachterstand lijkt de totale systeeminkomsten voor 2022 met +23% te doen stijgen ten opzichte van 2021. Voorspellingen over een periode van 5 jaar zijn de prognose dat technologieën klaar zijn om verder in massaproductie door te dringen (bijvoorbeeld metalen Binder Jetting, polymeer Vat Fotopolymerisatie en polymeerpoederbedfusie) zullen een CAGR van 30% of meer in eenheidsvolumes zien.

Ter info: Prijsklasse-indeling van PERSONAL (<$2.500), PROFESSIONAL ($2.500-$20.000), DESIGN ($20.000-$100.000) en INDUSTRIAL ($100.000+) op basis van volledig geassembleerde, afgewerkte producten; nieuwe KIT&HOBBY-klasse gedefinieerd door DIY-montage vereist.

Terug naar nieuws overzicht