Google in VS aangeklaagd wegens verzamelen locatiegegevens

25-01-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Google in VS aangeklaagd wegens verzamelen locatiegegevens

Google zet misleidende tactieken in voor het verzamelen van locatiegegevens van gebruikers, met als doel gericht te kunnen adverteren. Dit stellen de procureurs-generaal van de Amerikaanse staten Texas, Indiana en Washington. Zij dagen het bedrijf voor de rechter.

De aanklacht heeft betrekking op de periode 2014-2019. Google zou in deze periode via Android-smartphones via verschillende apps de locatie van de apparaten tracken. Dit zou ook gebeuren indien gebruikers de trackingfunctie hadden uitgeschakeld. Met name het feit dat gebruikers geen andere mogelijkheid krijgen dan Google hun locatiegegevens te laten verzamelen, is de procureurs-generaal een doorn in het oog.

Verwarrende en tegenstrijdige instellingen

De aanklagers hekelen de instellingen die Google gebruikt voor het delen van persoonsgegevens. Deze zouden verwarrend en tegenstrijdig zijn. Dit zou het voor gebruikers moeilijker maken het delen van hun locatie met Google te blokkeren.

In een reactie tegenover The Verge ontkent Google de aantijgingen. Het Amerikaanse techbedrijf stelt dat de rechtszaak is gebaseerd op onjuiste claims en verouderde beweringen met betrekking tot de Android-instellingen rondom tracking.

De aanklacht is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht