Wouter Hoeffnagel - 25 januari 2022

Europese Rekenkamer: Uitrol van 5G in Nederland en België vertraagd

Europese Rekenkamer: Uitrol van 5G in Nederland en België vertraagd image

Zowel Nederland als België moeten nog het nodige werk verrichten om Europese 5G-doelstellingen te realiseren. Net als in andere EU-lidstaten is de uitrol van 5G in Nederland vertraagd, waardoor de realisatie van de doelstellingen binnen het gestelde termijn in gevaar komt.

Dit meldt de Europese rekenkamer in een rapport. De Europese Rekenkamer is onder meer kritisch over Nederland en België. Zo schat de rekenkamer de kans dat Nederland in 2025 in alle grote steden een dekkend 5G-netwerk beschikbaar heeft 'middelgroot'. Voor België schat de rekenkamer deze kans in op 'klein'.

Frequenties toewijzen

Nederland loopt vooral achter met het toewijzen van frequenties voor 5G-netwerken. Van de drie belangrijke frequenties voor 5G is alleen de 700MHz-band in ons geveild. De veiling van de 3,5GHz-band staat op de planning, maar is afhankelijk van de verhuizing van Inmarsat. Dit bedrijf verzet zich hiertegen juridisch. Voor het gebruik van de 26GHz-band zijn nog geen plannen.

In België is wat betreft het beschikbaar tellen van frequenties eveneens veel werk te verzetten. In België is tot nu toe alleen voorlopige toestemming gegeven voor het gebruik van 5G-frequenties. Het frequentiespectrum is echter nog niet geveild.

Richtlijn voor elektronische communicatie

Ook wijst de Europese Rekenkamer erop dat in Nederland de richtlijn voor elektronische communicatie nog niet is omgezet in nationaal beleid. Het nationale beleid is echter wel in lijn met de doelstellingen die worden gesteld voor het jaar 2025. In veel EU-lidstaten is dit overigens nog niet op orde; alleen in Duitsland, Finland en Griekenland zijn alle frequenties voor 5G al geveild.

Tot slot wijst de Europese Rekenkamer op regels rondom de veiligheid van 5G-netwerken. Zo is in Nederland vastgelegd dat leveranciers uit bepaalde landen geen apparatuur mogen leveren die wordt gebruikt in het kernnetwerk. In België zijn dergelijke regels nog niet opgesteld.

Petra Claessen, CEO BTG en BTG Services: "5G biedt interessante kansen voor het bedrijfsleven. Denk hierbij aan slimme oplossingen op het gebied van bijvoorbeeld Internet of Things en operationele technologie, maar ook aan efficiëntere mobiele communicatie en sneller internet voor thuiswerkers. BTG, dé branchevereniging voor ICT/telecom, gaat er vanuit dat 5G-technologie zo snel mogelijk dekkend wordt uitgerold in heel Nederland, en te beginnen in alle grote Nederlandse steden."

Het rapport van de Europese Rekenkamer is hier beschikbaar.