Von der Leyen: EU komt volgende maand met wetten rondom chipproductie

21-01-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Von der Leyen: EU komt volgende maand met wetten rondom chipproductie

De Europese Unie (EU) komt begin volgende maand met voorstellen voor nieuwe wetten die chipproductie op Europese bodem moeten stimuleren. De EU moet hierdoor wat betreft chips minder afhankelijk worden van het buitenland.

Dit is door Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, aangekondigd in een online speech. Al langer richt de EU zijn pijlen op eigen chipproductie. Op dit moment wordt zo'n 10% van de chips wereldwijd in de EU geproduceerd. Dit marktaandeel wil de EU laten groeien tot twintig procent. Ook streeft EU ernaar de geavanceerdste chips op Europese bodem te produceren.

Om dit te realiseren wil de Europese Commissie onder meer buitenlandse chipproducenten verleiden in Europese productie te investeren. Om dit mogelijk te maken wordt gewerkt aan de European Chips Act. Huidige regelgeving voor staatssteun stelt momenteel dat overheden mogen meebetalen aan chiponderzoek. Deze regels wil de Europese Commissie aanpassen zodat lidstaten ook nieuwe productiemethoden kunnen financieren. Hieraan zijn volgens Von der Leyen wel strenge voorwaarden verbonden.

Terug naar nieuws overzicht