Poolse Watergate rond gebruik Pegasus spyware krijgt staartje

20-01-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Poolse Watergate rond gebruik Pegasus spyware krijgt staartje

De Poolse regering onder leiding van het conservatief-rechtse PiS (Wet en Rechtvaardigheid) gebruikte het Israëlische surveillancesysteem Pegasus spyware software om politici, journalisten en activisten af te luisteren. Sommigen hadden vroeger banden met de regerende partij PiS, waaronder voormalig minister van Financiën Dawid Jackiewicz en voormalig partijwoordvoerder Adam Hoffman zo meldt het Poolse media platform Gazeta Wyborcza. Een speciale commissie gaat het spyware-schandaal verder onderzoeken.

De PiS regering kocht aanvankelijk 40 Pegasus-licenties van de Israëlische NSO Group om binnen drie jaar te gebruiken, en verlengde het contract in het najaar van 2020, aldus de krant. Hierbij fungeerde het Poolse IT-bedrijf Matic uit Warschau, dat de spyware kocht voor het Poolse anti-corruptheidsbureau CBA (Centralne Biuro Antykorupcyjne). Matic is volgens de Poolse krant opgericht door mensen die eerder werkten voor de communistische Poolse Volksrepubliek, onder andere voor de militie en de veiligheidsdienst die vroeger onder andere dissidenten in de gaten hielden. Matic doet de laatste jaren goede zaken, aldus het Poolse Forbes.

Officieel presenteert PiS zich als een anticommunistische partij, maar het maakt wel gebruik van de diensten van de mensen die voor het voormalige communistische regime werkten en de oppositie afluisteren zoals de Poolse senator van de oppositie Krzysztof Brejza.

Poolse Watergate

Het besluit van de Poolse Senaat om een speciale commissie op te richten om het afluisterschandaal, dat ook het Poolse Watergate wordt genoemd, te onderzoeken, zal het voor PiS moeilijk maken om de kwestie te negeren, zo meldt dagblad Rzeczpospolita in een opiniestuk.

Er bestaat een kans dat vice-premier Jaroslaw Kaczynski, leider van de nationalistische partij Wet en Rechtvaardigheid (PiS) voor een speciale commissie van de Poolse Senaat moet verschijnen om de inzet van Pegasus-malware uit te leggen, aldus Marian Banas, hoofd van de Poolse Hoge Rekenkamer (NIK).

 

 

Terug naar nieuws overzicht
Security