Luchtvaartmaatschappijen annuleren vluchten door komst 5G bij vliegvelden VS

Luchtvaartmaatschappijen annuleren vluchten door komst 5G bij vliegvelden VS

19-01-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Luchtvaartmaatschappijen annuleren vluchten door komst 5G bij vliegvelden VS

Diverse internationale luchtvaartmaatschappijen annuleren vluchten naar de Verenigde Staten met het oog op de uitrol van 5G-netwerken, die vandaag van start zou gaan. Providers AT&T en Verizon lieten op het laatste moment weten de uitrol toch uit te stellen. Dit naar aanleiding van zorgen die zijn geuit door Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen.

Diverse Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen uitten de afgelopen tijd hun zorgen over de komst van 5G-netwerken in de directe nabijheid van vliegvelden in de Verenigde Staten (VS). Het gaat daarbij specifiek om de zogenoemde C-band voor 5G. Zij stellen dat de 5G-technologie apparatuur in vliegtuigen en helikopters kan verstoren. Onder meer landen bij slecht zicht zou hierdoor worden bemoeilijkt.

Luchtvaartcrisis

De luchtvaartmaatschappijen waarschuwden voor een luchtvaartcrisis indien de uitrol van 5G werd doorgezet. Amerikanen zouden in het buitenland kunnen stranden doordat hun vluchten uitvallen. Op een zondag zouden ruim 1.100 vluchten en 100.000 passagiers door de annuleringen, omleidingen en vertragingen getroffen kunnen worden. Ook waarschuwden de luchtvaartmaatschappijen voor impact op de Amerikaanse handel.

Amerikaanse telecomoperators delen de zorgen niet. Zij wijzen op onder meer Frankrijk, waar de C-band al wordt uitgerold met lichte aanpassingen. 'Indien Amerikaanse maatschappijen dagelijks vluchten kunnen uitvoeren in Frankrijk, dan zouden ze onder dezelfde voorwaarden ook in de VS moeten kunnen vliegen', merkten de telecomproviders op.

Gebruik C-band bij vliegvelden uitgesteld

Providers hebben inmiddels toegezegd het gebruik van C-band 5G in de directe omgeving van vliegvelden uit te stellen. AT&T uit tegenover CNBC zijn frustratie. Het bedrijf wijst erop dat 5G in veertig andere landen veilig wordt gebruikt zonder luchtvaart te verstoren, terwijl het de VS niet lukt hetzelfde te doen. Het is onduidelijk hoeveel vertraging de uitrol van 5G-netwerken bij vliegvelden oploopt.

Ondanks de toezegging hebben verschillende luchtvaartmaatschappijen maatregelen genomen. Onder meer All Nippon Airways, Emirates, Korean Air Lines en Japan Airlines melden vluchten te annuleren of niet langer met een Boeing 777 te vliegen naar vliegvelden waar de kwestie speelt.

Terug naar nieuws overzicht